Nagli porast broja umrlih i zaraženih koronavirusom

169

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj provinciji Hubej skočio je u četvrtak za rekordna 242 nova smrtna slučaja, i ukupno iznosi 1.310.

Prema podacima lokalnih vlasti, samo u poslednja 24 sata otkriveno je 14.840 slučajeva zaraze virusom u Hubeju, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 59.883. Nagli skok umrlih i zaraženih objašnjava se primenom nove dijagnostičke metodologije.

S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, do sada rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio.

Zdravstveni zvaničnici u pokrajini Hubej, epicentru epidemije, rekli su da su od četvrtka počeli da uključuju slučajeve novom metodom dijagnostike. Kada bi se primenila stara metodologija, broj novoobolelih skočio bi za samo 1.508, pokazuju zvanični podaci.

Pokrajinska komisija za zdravstvo najavila je prošle nedelje da će početi da priznaje rezultate skenera kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoluju pacijente. Rekli su i da su izmenili stare podatke i ranije procene sumnjivih slučajeva.

Hubej je ranije dozvoljavao da zaraza koronavirusom bude potvrđena samo testovima RNA, što može potrajati danima dok stignu rezultati, čime se odlagalo lečenje. RNA, ribonukleinska kiselina, prenosi genetsku informaciju, omogućavajući identifikaciju organizama poput virusa.

Primena skenera koji otkriva upalu pluća pomoći će pacijentima da prime terapiju što je pre moguće i povećaju izglede za oporavak, saopštila je komisija.

Nedostatak opreme za RNA testove problem je u Vuhanu, glavnom gradu Hubeja, što je verovatno i dovelo do toga da se zbog čekanja dijagnostike odlaglao i pravovremeno lečenje pacijenata. Istovremeno, to je najverovatnije i doprinelo širenju virusa u prvim danima izbijanja epidemije.

Prema kineskim državnim medijima, šef pokrajinske Komunističke partije Džijang Čaoliang smenjen je s mesta sekretara pokrajinskog komiteta Hubeja, a Ma Guaokijang s mesta partijskog šefa u Vuhanu.

Izveštaji ne navode razloge smena, ali njih dvojica su najviše rangirani kineski zvanničnici koji su smenjeni od izbijanja epidemije koronavirusa krajem prošle godine u Vuhanu.

Desetine nižerangiranih zdravstvenih zvaničnika širom zemlje već je izgubilo posao jer nisu uspeli da spreče širenje epidemije, piše Rojters.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...