Protest protiv RTS-a 29. februara na Trgu Nikole Pašića

244

Naučni saradnik na Institutu za fiziku Slobodan Prvanović i epidemiolog Zoran Radovanović, saglasili su se u Danu uživo da nacionalni javni servis nije, niti ima nameru da promeni uređivačku politiku i način izveštavanja, uprkos podnetom zahtevu članova akademske zajednice, izveštava N1.

Zbog toga su najavili protest na Trgu Nikole Pašića koji će biti održan 29. februara.

„Niko od nas nije toliko naivan da je verovao će to sve ići tako lako i jednostavno. Naše je bilo da pokrenemo inicijativu i da jasno i glasno kažemo šta treba RTS da radi. Građani Srbije su opravdano tražili od nas iz akademske zajednice da budemo predvodnici i nosioci društvenih promena. Mi smo prihvatili obavezu i kritiku što to nismo ranije pokrenuli, i krenuli smo u akciju da tražimo promenu uređivačke politike RTS-a. On unazad nekoliko godina ne izveštava onako kako je to definisano zakonom, gde stoji da oni treba da izveštavaju na istinit način, potpun način, bez cenzure i ne služeći interesima nijedne stranke. Svima je jasno da oni tako ne rade“, naveo je Prvanović.

On je podsetio da su i ranije postojale slične akcije, ali da se ova razlikuje od ostalih po tome što ovaj put iza zahteva stoje konkretna imena i prezimena ljudi koji zahtevaju odgovornost.

Na pitanje da li će tri nedelje biti dovoljno da se promeni uređivačka politika, odgovara da je rukovodstvo RTS-a želelo da se promeni, „oni to ne bi mogli da urade pritiskom na dugme, ali je uobičajeno da se ostave dve, tri nedelje da se dobije odgovor“.

On je i najavio protest koji će biti održan 29. februara na Trgu Nikole Pašića iz razloga „što je mala verovatnoća da će se ispuniti bilo koji zahtev“.

Zoran Radovanović navodi da je grupa članova akademske zajednice koja je stala iza ovog zahteva razočarana izostankom šire podrške kolega.

„Mi smo slobodnomisleći intelektualci koji nemaju program svoje partije. To je i definicija intelektualca, ne da gleda šta je probitačno, već da gleda savest svoje nacije i da u tom smislu reaguje, bez obzira na potencijalne neprijatnosti“ napominje Radovanović.

On ističe da je izostanak reakcija Upravnog odbora RTS-a i njenog predsednika Vladimira Vuletića, koji je profesor, „sramota za njega, ali i za univerzitet“.

„Mi smo doživeli kritiku i od predsednika Programskog saveta RTS-a koji kaže da i on pripada akademskoj zajednici koja je velika. Ali, on je nameštenik, u zloglasnom ‘Megatrendu’, koji nije ni škola, već produkcija lažnih i bezvrednih diploma. On bi takođe, morao da vidi Mariju Bogdanović, rektorku za vreme devedesetih, koja se borila protiv ove iste vlasti. Kada vidi nju, njemu bi morale da zadrhte noge, jer se bori protiv vrednosti koje oličava jedna takva ličnost“, ističe Radovanović.

Prvanović komentarišući izostanak reakcija iz RTS-a, podseća da se pored pojedinih članova akademske zajednice u rukovodstvu RTS-a nalaze i novinari koji takođe nisu reagovali.

On naglašava da ovaj zahtev „ne koincidira“ sa predstojećim izborima i predizbornom kampanjom.

„Ovakvo obaveštavanje javnosti od strane RTS-a je neprihvatljivo. Ovo je trebalo pokrenuti pre mnogo godina. Da li će biti izbori, i kada će biti izbori, mi sa tim nemamo veze. Činjenica da je izborna godina dodatno daje na važnosti sređivanju situacije u medijskoj sferi“, ističe Prvanović.

On ocenjuje da gotovo svi građani nisu zadovoljni načinom kako RTS izveštava.

„Naša je obaveza da radimo na tome da popravimo ovo društvo što pre“, kaže Prvanović.

On otkriva da se zbog izostanka reakcija nadležnih sa javnog servisa krenulo u organizaciju protesta.

„Koristim priliku da pozovem građane da nam se priključe. Pozivam ih da podrže profesore, svi su dobrodošli. Svi oni koji su lupali u šerpe devedesetih godina bi trebalo da nam se priključe. To je subota i protest će se održati u isto vreme kada se već godinu dana održavaju protesti dela opozicije. Njih nisu preuzele političke partije i postoji građanska inicijativa koja organizuje proteste subotom. Očekujem da će organizatori podržati nas profesore i da će tada biti jedan jedini protest. Očekujem i podršku svih stranaka koje su podržale naš zahtev“, navodi Prvanović i dodaje da neće biti političara kao govornika na ovom protestu.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...