PSG: SNS prikuplja podatke iseljenika iz Srbije da bi manipulisala glasovima

279

Pokret slobodnih građana saopštio je da je Srpska napredna stranka krenula u akciju prikupljanja podataka državljana Srbije koji žive i rade van zemlje kako bi na izborni dan manipulisala njihovim biračkim pravom.

Kako se navodi u saopštenju PSG, advokatu i članu Pravnog tima tog pokreta Vuku Đorđeviću obratio se građanin koji više godina ne živi u Srbiji, a kome je njegova poznanica, inače aktivistkinja SNS, tražila lične podatke, kao i kontakte njegovih poznanika iz okruženja, a objasnila mu je da joj ti podaci trebaju za „izbore za Vučića, kako bi dobila posao“.

„Iz navedenog jasno zaključujemo da aktivisti SNS imaju zadatak da prikupljaju lične podatke naših državljana sa prebivalištem u inostranstvu, kako bi sproveli u delo ono što godinama rade, a to je da nakon zatvaranja biračkih mesta glasaju umesto ljudi koji ne žive u Srbiji. U uslovima bojkota izbora i bez aktivnih kontrolora opozicije na izbornim mestima, taj zadatak će im biti nikad lakši“, ističu iz Pokreta.

Printscr/PSG

Srpski državljani koji žele da glasaju u inostranstvu svaki put moraju iznova da se prijave u ambasadi, a u PSG ističu da se dešavalo da im se i pored te prijave ne promeni mesto glasanja i oni ostanu prijavljeni za glasanje na adresi u Srbiji.

„Već godinama smo suočeni sa ovom praksom koja zapravo predstavlja krivično delo zloupotrebe prava glasanja iz člana 157 Krivičnog zakonika i za nju je predviđena u osnovnom obliku novčana kazna, odnosno kazna zatvora u trajanju do jedne godine. Međutim, ukoliko je učinjena od strane člana biračkog odbora koji omogući drugom da izvrši ovo delo, predviđena je i stroža zatvorska kazna u trajanju do dve godine“, rekao je advokat Đorđević.

Pokret slobodnih građana podseća da se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obavezalo da uvede novinu, odnosno mogućnost da građani nakon izbora mogu proveriti da li su glasali i utvrde, ako nisu glasali, da li je neko to učinio umesto njih i pozvalo građane da iskoriste to pravo.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...