Vučić: Sutra potpisujemo sporazum o železničkoj liniji Beograd-Priština

266

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Minhenu da će sutra biti potpisan okvirni sporazum o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

„Sporazum će sa srpske strane potpisati (direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju) Marko Đurić. To je za nas od izuzetnog značaja, jer ako uspostavimo i avio i železničku liniju i saobraćaj autoputem, to bi značilo slobodni protok ljudi, roba i usluga“, rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom.

Vučić je rekao da je „od izuzetnog značaja što Amerikanci veoma čvrsto, veoma tvrdo insistiraju na momentanom ukidanju (kosovskih) taksi“ od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i na nastavku razgovora Beograda i Prištine.

„Zahvalan sam Grenelu na insistiranju da Priština ukine takse, jer on razume da je sve o čemu razgovaramo besmisleno ako postoje takse“, naveo je Vučić.

On je rekao da Grenel sada „snažno govori“ o ukidanju taksi, i dodao da je siguran da će i Srbija „u budućnosti biti izložena takvoj vrsti poruka“.

„Te takse se tiču svakog građanina Srbije, jer su umanjile rast bruto domaćeg proizvoda Srbije 0,4 odsto u 2019. godini i smanjile mogućnost daljeg povećanja plata i penzija“, kazao je predsednik Srbije.

On je ponovio da nastavak zvaničnih pregovora Beograda i Prištine zavisi isključivo od kosovskih taksi, i da će u slučaju njihovog ukidanja biti nastavljen dijalog, bez obzira na predizbornu kampanju i izbore u Srbiji.

Grenel i Vučić će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja počinje sutra.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...