Zrenjanin: Hapšenja zbog malverzacija oko fabrike vode

120

Uhapšene su tri osobe koje su osumnjičene za zloupotrebe u vezi sa ugovorom za prečišćavanje pitke vode za Grad Zrenjanin.

U saopštenju MUP-a se navodi da su uhapšeni I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synertech“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

„Sumnja se da su se N. O., kao odgovorno lice preduzeća  ‘Synertech’, i I. D., u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva ‘Gruppo Zilio SPA’ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom“, navodi se u saopštenju.

Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“ iz Novog Sada i „Synertech“ iz Beograda.

Navedeno je da je taj ugovor u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.

„Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja“, saopštava MUP.

Dodaje se da, budući da je firma ‘Gruppo Zilio SPA’ izašla iz posla i prepustila ga firmi ‘Synertech’, nije imala pravo da povuče bankarske garancije

„Međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu ‘Gruppo Zilio’ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja“, precizirao je MUP.

Ističe se da se N. O. sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad.

Od toga je deo u iznos od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Tokom jučerašnjeg dana Kablovska televizija iz Zrenjanina emitovala je dužu reportažu pod nazivom „Da li iza fabrike vode stoji kriminal kao zaštitni znak?“ u kojoj sagovornici, direktor Vodovoda i nekadašnji saradnik gradonačelnika, optužuju političare SNS-a za malverzacije oko gradnje ovog postrojenja.

Voda iz gradskog vodovoda, zbog nedozvoljene količine arsena, zabranjena je za piće od 2004. godine.

Zabrana upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu bila je na snazi sve do prošle godine kada je otvorena „Fabrika vode“.

Povodom ovog slučaja, Demokratska stranka saopštila je da je fabrika vode velika prevara građana Zrenjanina, da je neko na ovom poslu ozbiljno zaradio i da državni organi treba da urade svoj posao.

U vezi sa hapšenjem oglasio se i LSV, koji je pozdravio akciju hapšenja osumnjičenih za malverzacije u vezi sa izgradnjom Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu.

„Ova akcija je morala uslediti mnogo ranije, jer je jasno da je čitav postupak izgradnje ovog postrojenja prepun nezakonitih i kriminalnih radnji. Građani Zrenjanina očekuju da se utvrdi krivična odgovornost svih koji su umešani u protivzakonite radnje. Ništa manje bitno je i utvrđivanje političke odgovornosti svih onih koji su učestvovali u procesu donošenja odluka vezanih za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje vode“, naveli su ligaši.

Takođe, oglasila se i Nova stranka, koja je rekla da su nedavno Gradska uprava i Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu postavili građanima linkove sa kojih mogu da skinu i pregledaju ispitivanja kvaliteta sirove i prečišćene vode, što vrlo cinično urađeno.

„Sva ispitivanja su smeštena u dva foldera, bez ikakvog komentara na rezultate. Nova stranka Zrenjanin stoga obeveštava građane da je ipak ovim potezom potvrđeno ono što svi znaju već nekoliko godina – prečistač za vodu ne radi, a postrojenje, koje je verovatno svetski rekorder u broju dana rada u probnom režimu, ne isporučuje vodu koja može da se pije. Pitanje za gradsku upravu je zato – zašto ne raskinete ugovor i čiji je interes da se ovaj ‘mrtvac’ održava i jede novac svih građana“, kaže Nova stranka, uz napomenu da čelnici grada godinama daju lažna obećanja da će sutra poteći pijaća voda iz slavina i vuku za nos 80.000 građana.

Izvor Danas, 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...