Amfilohije i Marković razgovaraju o Zakonu (VIDEO)

129

Crnogorski premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastali su se danas u Podgorici prvi put posle usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Sastanak se održava u Vili Gorica.

Sastanku prisustvuje i potpredsednik crnogorske vlade i ministar pravde Zoran Pažin,  ministar poljoprivrede Militin Simović, kao i ministri za ljudska i manjinska prava, vanjskih poslova i kulture Mehmed Zenka, Srđan Darmanović i Aleksandar Bogdanović.

U delegaciji Srpske crkve, pored Amfilohija su još tri episkopa – mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i dva člana Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i Vladimir Leposavić.

Premijer Marković uputio je mitropolitu Amfilohiju 28. januara poziv za razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Marković je 28. januara pozvao Amfilohija na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, navodeći da je taj pravni akt stupio na snagu i da rokovi za njegovu primenu teku.

On je tada, u pismu upućenom Amfilohiju, naveo da je Vlada spremna da još jednom zajednički sagledaju najbolja rešenja za primenu članova 62, 63 i 64 Zakona i da dijalogom i mogućno konsenzusom otklone svaku dilemu i sumnju oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namene.

Zbog neslaganja sa Zakonom o slobodi veroispovesti u više crnogorskih gradova održavaju se litije četvrtkom i nedeljom.

Izvor RTCG
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...