Crkva ostaje pri stavu da se Zakon mora menjati, sastanak trajao pet sati

54

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti, a ne o njegovoj primeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima: to je zajednički zaključak obe strane nakon sastanka premijera Crne Gore Duška Markovića i mitropolita Amfilohija.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

Predstavnici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

„Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou“ navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju Vlade Crne Gore je navedeno da je današnji sastanak predstavnika SPC i Vlade okončan u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obe strane da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

„Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima“, navedeno je u saopštenju.

Premijer Crne Gore Duško Marković i mitropolit Amfilohije danas u 11 časova počeli su razgovore o Zakonu o slobodi veroispovijesti, a završili su ih oko 16 sati.

Zakon je usvojen krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...