Državljani Srbije se iz karantina u Francuskoj u Beograd vraćaju u nedelju

95

Četvorica državljana Srbije, koji su se nalazili u dvonedeljnom karantinu u Francuskoj nakon povratka iz Kine, vratiće se u Srbiju u nedelju, 16. februara, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, u saradnji sa francuskim vlastima, organizovalo povratak državljana Srbije u Beograd nakon isteka dvonedeljnog karantina.

Oni će se vratiti u Srbiju u nedelju, 16. februara iz karantina u Eks-en-Provansu u Francuskoj u kojem se nalaze od 2. februara, kada su prebačeni iz Vuhana u Kini, navodi šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Ministarstvo spoljnih poslova je sve vreme u kontaktu sa našim državljanima tokom njihovog boravka u karantinu, oni su testirani, nisu imali nikakve simptome virusne infekcije i osećaju se dobro. Ministarstvo je, takođe, u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja koje je obavešteno o povratku naših državljana“, naveo je Dačić u saopštenju MSP-a.

Kada je reč o 14 državljana Srbije na brodu „Dajmond Princes“, u kojem je 5. februara proglašen dvonedeljni karantin, Dačić kaže da je četvoro u preventivnoj izolaciji i dodaje da niko od njih nema temperaturu i da se dobro osećaju.

„Ambasada Republike Srbije u Tokiju je u redovnom kontaktu sa našim državljanima na brodu. Prema današnjim informacijama iz naše Ambasade u Japanu, od ukupno 218 osoba sa pozitivnim testom na virus, čak 110 je Japanaca, a preostali su iz 18 različitih zemalja. Od ovog broja osam pacijenata je teže bolesno“, ukazao je Dačić.

Napomenuo je da je, od ukupno 3.711 osoba koje su bile na brodu na početku karantina, do 13. februara u bolnice premešteno 265 osoba.

Za preostalih 3.446 osoba, dodaje, postojaće mogućnost da oni stariji od 80 godina, koji budu negativno testirani na virus, mogu izabrati da li će ostati na brodu do kraja karantina, ili će biti premešteni u adekvatni smeštaj obezbeđen od japanskih organa.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...