Vučić: Žestoko za okruglim stolom sa Kurtijem

108

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon okruglog stola o Zapadnom Balkanu, na kojem je učestvovao i Aljbin Kurti, rekao da je bilo žestoko, ali da je branio srpski narod.

U Minhenu je tokom popodneva iza zatvorenih vrata održan okrugli sto o Zapadnom Balkanu, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti.

Pošto je skup održan po Četnam haus pravilima, učesnici ne mogu da iznose o čemu se govorilo, ali je predsendik Srbije Aleksandar Vučić za RTS rekao da je „bilo žestoko“.

„Borio sam se za interes Srbije i štitio srpski narod, to je moj posao“, poručio je Vučić i istakao da je pred ljudima iz celog sveta koji su bili prisutni, istinom odgovarao na potcenjivačke tvrdnje.

Iako je, kako kaže, dobro što je ovaj skup održan zbog načina na koji je mogao da predstavi Srbiju, on je pokazao i da će biti mnogo problema sa kojima će se susresti.

Navodi da neki iz Prištine pokazuju stepen neodgovornosti.

„Da ne verujete u kom filmu neki žive, morate da ih vratite u realnost, da im objasnite stvarnost“, rekao je Vučić.

Istakao je da su na skupu bili i Sonja Liht, Jadranka Joksimović, Marko Đurić, Aleksandra Jerkov, kao i predstavnici civilnog sektora.

„Prostorija koja je velika bila je premala da primi zainteresovane“, rekao je Vučić.

Kaže da je imao priliku da sagleda odnose između Tirane i Prištine, kao i kakva strategija je u pitanju, na osnovu čega će Srbija pripremiti svoju taktiku.

Rekao je da mu se čini da ih „apsolutno dobro poznaje“, među kojima i Kurtija koji mu je dosad bio nepoznanica.

Poručio je da se neodgovornost koju je kod nekih video – ne isplati.

„Izračunaćemo šta je najbolje, i imaćemo najbolji pristup za Srbiju i srpski narod“, poručio je predsednik.

Povodom izjave Hašima Tačija da očekuje sporazum sa Beogradom ove godine, Vučić je rekao da se jedni u Prištini pozivaju na SAD a drugi na Nemačku i da ne želi u to da ulazi.

„Ne vidim kako bi to bilo rešeno, a voleo bih da vidimo mogućnost kompromisa“, istakao je i dodao da je reč o borbi ko će šta da obeća jednoj ili drugoj strani u svetu ne bi li imali podršku kod kuće.

Kaže da Beograd razgovara sa svima i da nema nikakav predlog. Ističe d aneće da puni novine senzacijom jer se ponaša odgovorno.

Povodom danas potpisane izjeve o namerama o završetku auto-puta i obnovi železničke linije Beograd-Priština, Vučić je rekao da je za Beograd strašno važno što pokazue želju da to radi.

Najavio je uskoro pokretanje gradnje puta Niš – Pločnik, i dodao da će to biti spas za ljude u krajevima cenralne Srbije kuda će put da prolazi, ali i za Srbe na Kosmetu. Istakao je i veliki ekonomski značaj puta.

Kritičarima koji su govorili da neko priznaje Kosovo je rekao da su to gluposti i da je sve urađeno u skladu sa zahtevima Beograda koji su strktni i teški.

„Vodimo računa ali hoćemo da budemo deo sveta, da napredujemo, idemo brže a ne samo da stojimo i žalimo se“, rekao je predsednik.

„Neću da bilo koje dete više ratuje, da ponovo gubimo decu a pritom ću da štitim naš narod a KiM više nego što su se oni borili“, rekao je Vučić.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...