Gazeta: Pompeo i Grenel neće da pričaju sa Kurtijem dok ne ispuni jedan zahtev

73

Izvori prištinskog dnevnika Gazeta Ekspres sa Minhenske konferencije govore o tome kako je Kurti zatvorio vrata glavnim kosovskim saveznicima.

Svojim nedavnim izjavama o dva sporazuma postignuta sa Srbijom, uz insistiranje na taksama ili reciprocitetu premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti krenuo je u direktne konfrontacije sa SAD, piše Gazeta Ekspres.

Izvori tog prištinskog dnevnika sa Minhenske konferencije govore o tome kako je Kurti zatvorio vrata glavnim kosovskim saveznicima, jer su američki državni sekretar Majk Pompeo i specijalni izaslanik Ričard Grenel odbili da se vide sa njim.

Štaviše, izvori Gazete Ekspres navode da se nijedan visoki američki zvaničnik neće sastati sa Kurtijem bez ukidanja takse na srpsku robu.

Isti izvori su rekli da su za Vašington neprihvatljivi Kurtijevi produženi stavovi o taksama i odbacivanje dva sporazuma postignuta sa Srbijom.

Gazeta Ekspres piše da je Kurti juče zatražio da se sastane sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i ambasadorom Ričardom Grenelom, ali njihov odgovor je bio negativan.

„Ne.Toliko.“, rekao je izvor prištinskog dnevnika i dodao da „niko ne može narušiti proces dijaloga.

„Ni ambasador Grenel i nijedan drugi visoki američki zvaničnik neće da se sastanu sa Kurtijem bez uklanjanja 100 odsto takse na srpsku robu“, piše Ekspres.

Dok se Kurti usprotivio sporazumu o železnici, njegov partneri u vladi iz DSK su to pozdravili.

Danas u Minhenu, Kurtijev zamenik, Avdulah Hoti, sastao se sa ambasadorom Grenelom, dok je ambasadaor juče odbio da se sastane sa Kurtijem.

„Danas sam se sastao sa ambasadorom Grenelom i drugim američkim zvaničnicima. Razgovarali smo o važnim procesima kojima moramo odmah da se pozabavimo kao nova vlada“, objavio je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.

„Uverio sam ga da ćemo biti pouzdan partner u ovom procesu normalizacije odnosa sa susednom Srbijom, sa krajnjim ciljem međusobnog priznavanja. Uveravao sam ga da nova Vlada neće smanjiti svoje odgovornosti u ovom procesu i da smo u potpunosti posvećeni napretku“, napisao je Hoti.

Izvor RTS, Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...