Grabar Kitarović uputila oproštajnu poruku: O mom radu progovoriće istorija

81

Odlazeća predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, na Fejsbuku je objavila oproštajnu poruku.

„Ponosna sam na učinjeno. Predsedničku dužnost obavljala sam s dubokim uverenjem kako su političke, moralne i kulturne vrednosti kojima smo se vekovima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, a posebno u ‘Domovinskom ratu’, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskog naroda, države i svih državljana branila sam i promovisala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskog naroda bilo mi je svetinja. O svima nama, pa tako i o mom radu jednog će dana, s potrebnim razmakom, objektivno progovoriti istorija“, napisala je predsednica Hrvatske u poruci.

Zaključila je da je stanje u društvu i državi koje je bila zatekla tražilo od nje što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja nacionalne bezbednosti, preko ublažavanja društvenih podela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici.

„Predlagala sam rešenja za probleme decentralizacije, ukupnog privrednog razvoja i ravnomernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, brige za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susednim državama, kao i spoljnopolitičke inicijative. Posebnu pažnju posvetila sam našem međunarodnom položaju. On je danas bolji nego ikada. „, istakla je  ona.

Grabar Kitarović je podsetila je da je ovo „jubilarna godina hrvatske demokratije i pobede u ‘Domovinskom ratu'“.

Rekla je i da je „snažno promovisala hrvatsku samosvest“.

„Hrvatska nije mala, nemoćna, ni neuspešna država. Povlastica je u njoj živeti. Ona je izraz najboljih odlika našeg duha, nepresušno vrelo optimizma za budućnost. Budućnost je u našim rukama. Njena smo garancija svi mi, ali pre svega naša deca i mladi. Oni zaslužuju najveću pažnju i brigu. Zato sam svoj mandat velikim delom posvetila njima. Otvorimo im perspektivu, pružimo im priliku za što bolje obrazovanje, za porodični život i roditeljstvo, za rad i profesionalni uspeh“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Poručila je i kako se svi zajednički moraju više posvetiti modernizaciji društva i države.

„Moramo graditi državu odgovorniju građanima, sa što manje administracije i političke arbitraže, što je najveći generator korupcije. Država treba biti servis svojim državljanima, a ne represivni aparat, koji koči život i razvoj. Lično ću i dalje podsticati duh zajedništva, društvene odgovornosti, optimizma i nacionalnog ponosa“, poručila je.

Bila sam vam, rekla je građanima Hrvatske, četvrti predsednik i prva predsednica.

„Za koji dan dužnost predsednika preuzeće gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije Predsednika Republike i umnožiti baštinu uspeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspeh jer će to biti hrvatski uspeh. Zaključujem svoj mandat Predsednice Republike s dubokom verom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskog narod. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnicima u domovini i širom sveta želim svako lično i porodično dobro. I neka nam živi naša jedina i večna Hrvatska“, poručila je Grabar-Kitarović.

U pismu je zahvalila, pre svega, „svim državljankama i državljanima Hrvatske širom zemlje i sveta“. Zatim je zahvalila čelnicima državnih i drugih institucija, svojim saradnicima, kao i svima „koji su joj upućivali reči podrške ili kritike, te svima koji su joj iskazivali gostoprimstvo širom zemlje i sveta“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...