Inspekcija kontroliše reklame na zgradama, kazne od 10.000 do 100.000 dinara

75

U centru Beograda na zgradama koje su pod zaštitom, a čije fasade su nedavno obnovljene, u toku je akcija kontrole reklama postavljenih na spoljnim zidovima tih zdanja, piše Politika.

Kako navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, prve kontrole su organizovane prema spiskovima odstupanja od projekta.

Na terenu se od prošle sedmice utvrđuje da li su reklame prodajnih, ugostiteljskih i drugih preduzeća propisno postavljene na zaštićene, nedavno obnovljene fasade u centru grada.

Naime, svi koji postavljaju reklame na zgradama koje su pod zaštitom o tome podnose elaborat Zavodu za zaštitu spomenika kulture, posle čega ova institucija daje saglasnost za postavljanje reklama.

Međutim, na više zaštićenih zgrada ustanovljeno je da reklame nisu u skladu sa odobrenim projektom.

Protiv onih koji nisu poštovali uslove iz elaborata biće podnete prijave.

Kazne za postavljanje reklama van predviđenog plana, kako ističu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, iznose 100.000 dinara za pravna, 60.000 za odgovorna, a 10.000 za fizička lica.

Oni naglašavaju da vrsta kazne zavisi i od vrste prekršaja.

Rešenje za postavljanje reklama do dva metra kvadratna u zaštićenim zonama izdaje „Beogradska tvrđava” uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iz Sekretarijata naglašavaju da su presudne potrebne saglasnosti nadležnih organa i navedenog javnog preduzeća.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ukazao je prošle sedmice da, kada se izreknu novčane kazne, biće naloženo i da se u određenom roku reklame upodobe elaboratima.

Ako to ne učine oni koji su te reklame postavili, u skladu sa propisima i ovlašćenjima nadležnih biće organizovano uklanjanje reklama.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...