Nafta pojeftinila više od 24 odsto, a gorivo u Srbiji za manje od dva dinara

62

Uprkos tome što je cena barela nafte od 20. januara do 10. februara 2020. godine pala sa skoro 70 na 53,27 dolara, što je više od 24 odsto za manje od mesec dana, vozači u Srbiji taj ozbiljan pad nisu primetili na benzinskim pumpama, piše Politika.

Kako se navodi, od 6. januara do 10. februara ove godine, gorivo je zanemarljivo pojeftinilo.

Benzin je pojeftinio za 0,9 dinara, dizel za 1,95, a tečni naftni gas je poskupeo za 0,78 dinara.

Time se još jednom potvrdilo da cena goriva u Srbiji znatno sporije pada čak i uz stabilan kurs evra i dolara i pad cene nafte za skoro četvrtinu.

Ostaje da se vidi da li će gorivo nastaviti da pojeftinjuje narednih dana, mada treba imati u vidu da je barel nafte pre dva dana sa 53 poskupeo na 55,79 dolara, što bi mogao biti dovoljan razlog da se od daljeg sniženja za sada odustane.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da na cenu goriva utiče mnogo faktora, a ne samo cena sirove nafte, i zbog toga je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cena.

Međunarodna agencija za energetiku IEA smanjila je svoju prognozu rasta globalne potražnje nafte u 2020. godini za 365.000 barela na dan, što je najniži nivo od 2011, pošto izbijanje epidemije virusa korona smanjuje potrošnju u kineskoj ekonomiji, javlja „Global plats”.

U Srbiji bi gorivo svakako moglo da pojeftini kada bi državna zahvatanja bila manja.

Kako stvari sada stoje, 55 odsto maloprodajne cene goriva čine državni nameti, tako da se pad cene nafte i svi drugi uticaji odnose na samo 45 odsto cene.

Kompanije su sada smanjile cene, jer su im troškovi manji.

Naftne kompanije optimizuju zalihe prema tržištu, te bi država mogla, u periodu kada se proceni da su cene niže, da poveća zalihe, ali je činjenica da većina država ipak ne čini.

Ukoliko se uporede najnovije cene goriva kod nas i u regionu, Srbija je, kad je o dizelu reč, i dalje u samom vrhu, sa cenom od 161,7 dinara za litar. Skuplje je samo u Albaniji. Istovremeno je evro-dizel u Severnoj Makedoniji jeftiniji za čak 51 dinar nego kod nas, dok je u BiH jeftiniji za 32,9 dinara, a u Rumuniji za 32,2 dinara po litru.

Situacija je nešto povoljnija ako se uporede cene benzina kod nas i u regionu. U Severnoj Makedoniji je najjeftiniji i prodaje se po ceni nižoj za 23 dinara od domaćeg. U Rumuniji je jeftiniji za 22,2 dinara po litru.

Iako se proteklih dana povela polemika o tome da bi država trebalo da počne ozbiljno da stimuliše potrošnju auto-gasa kao ekološkog goriva, zbog evidentnih problema se zagađenjem vazduha u Srbiji, ovo pogonsko gorivo je od 6. januara do danas poskupelo na domaćim pumpama.

Auto-gas je u našoj zemlji skuplji nego u Bugarskoj za 24,9 dinara, a u Makedoniji za 22,5 dinara.

Državna zahvatanja u ceni auto-gasa iznose 48,6 odsto, što znači da se skoro polovina para od svake litre prelije u budžet.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...