Brnabić: Nova metodologija EU razumljivija za građane

167

Srpska premijerka Ana Brnabić je u Briselu izjavila da su ona i predsednik Aleksandar Vučić naklonjeni novoj metodologiji pregovora o članstvu s EU, dok su ministarka Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije nešto uzdržaniji.

Ana Brnabić je, posle razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, ocenila da je nova Evropska komisija počela da radi sa novom energijom i novom metodologijom pregovora o članstvu koja je razumnija i shvatljivija i za građane, uz najavu ekonomskog plana koji će biti podrška za napredak ka EU.

Srpska premijerka je primetila i da nova metodologija predvidja i neke nepovoljne poteze, a to je da se pregovori mogu vratiti unazad ako se ispostavi da nema opipljivih rezultata, ali je rekla da će srpske vlasti napraviti analizu i sagledati šta je povoljnije za zemlju.

Ona je naglasila da se u svim susretima sa međunarodnim zvaničnicima primećuje da Srbija napreduje i da je „Srbija moguća prva zemlja koja će ući u EU, mada za to treba da još puno radimo i da se dokazujemo reformama“.

A, kako je predočila, Srbija ne može da nastavi svoj stabilan ekonomski rast bez stabilnog Zapadnog Balkana, pa se otud Beograd zalaže za pokretanje pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, dok je u Uniji ogromna podrška „mini-šengen“ inicijativi.

„Nova metodologija mi izgleda dosta jasnija i praktičnija, nudi izvesniju perspektivu pregovora u grupisanim srodnim poglavljima, a nudi i mogućnost mnogo značajnije i ozbiljnije finansijske podrške kako bi poduprili refome u tom procesu“, što će biti usvojeno na samitu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu, kazala je.

„To bi nama jako značilo“, kazala je srpska premijerka, dodavši da je o tome razgovarala i danas sa predsednicom Evropske komisije i Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, predsedavajuće EU.

Ana Brnabić je ukazala na to da je za regionalno povezivanje jako važno izgraditi infrastrukturu, a to je jako skupo.

Ona je napomenula da je Srbija upravo zato izgradila i gradi mrežu autoputeva koji je povezuju sa susednim zemljama, a istakla je i da je od velikog značaja i izgradnja železničke mreže.

„Sve je to jako skupo i ako bismo za tu svrhu dobili veća sredstva Evropske unije za taj investicioni i ekonomski plan, to bilo fantastično i omogućilo nam da se razvijamo brže“.

Ana Brnabić je dodala da je u razgovorima u Briselu ukazala na činjenicu da je za ekonomski napredak nužna i energetika, što će, imajući u vidu EU program prelaska na „zelenu energiju“ i zaštitu prirodne sredine, biti nužno da prihvati i Srbija zbog svojih građana i regiona, a tu je neophodno imati ogromna finansijska ulaganja.

„To je podrška koju verujem da možemo da očekujemo, ali“, zaključila je ona, „o tome ćemo razgovarati u Zagrebu“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...