Apel državi da prestane da isključuje struju siromašnima

75

Inicijativa „Za krov nad glavom“ apelovala je danas na državne organe da zabrane isključivanje struje onim ugroženim domaćinstvima gde struja služi za ogrev, pripremu hrane i obrazovanje.

„Život je preči od para a prisiljivanje ljudi da žive u mračnom i hladnom je oblik progona i maltretiranja i ne bismo smeli da okrećemo glavu kada se to dešava bilo kome u našoj okolini. Stan bez svetla i grejanja nije uslovan za život“, navela je ta inicijativa povodom slučaja petočlane porodice Mihailović iz Ljiga koja više od godinu dana živi bez struje, koja im je isključena kao vid pritiska da se sami isele iz svog doma.

Ta inicijativa je navela da je poverilac – Livnica Beograd, pokušao da ih izbaci sudskim putem, ali da je porodica pokazala da ima osnova da boravi u stanu pa je sud obustavio postupak iseljenja, nakon čega je naloženo da im se isključi struja.

„Elektrodistribucija revnosno postupa po nalogu bogatih poverilaca kada struja treba da se isključi siromašnima, dok bogatim dužnicima koji duguju milione energiju daje na poklon i ignoriše dalje gomilanje dugova. Direktori EPS-a i lokalnih elektrodistribucija služe se užasnom logikom da je dug lakše naplativ od siromašnih, bolesnih i ranjivih, a u tom procesu su spremni da te ljude ostave bez grejanja usred zime i onemoguće pripremu jela“, dodaje se.

U saopštenju je upućen i apel stanovnicima Ljiga i drugim ljudima dobre volje da se solidarišu sa tom porodicom.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...