„Ovo je kuća za nas“ – Zoran Milanović u svom prvom govoru citirao EKV? (VIDEO)

111

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je položio predsedničku zakletvu i u svom govoru poručio da će se u spoljnoj politici fokusirati na tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet, bez obzira na otvorena pitanja sa pojedinim državama.

„Takvih tačaka ima više od onih koje nas dele i sa susedima i s drugim državama, čak i kad su u pitanju zemlje s kojima imamo najviše problema“, naglasio je Milanović.

On je istakao da su ratovi gotovi i da u Hrvatskoj niko ne sme da se oseća ustrašenim ili diskriminisanim po bilo kom osnovu.

Milanović je istakao važnost borbe protiv korupcije, kao i nezavisnost nauke, sudstva i medija.

Novi hrvatski predsednik u svom prvom govoru nakon što je položio zakletvu, slučajno ili ne, citirao je stihove pesme poznatog beogradskog benda Ekatarina Velika.

On je na kraju svog govora poručio da svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mesto i da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada.

„Ovo je kuća za nas, za sve nas – za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živeli i živela Republika Hrvatska“, završio je svoj govor Milanović.

Slučajno ili ne, reči „ovo je kuća za nas“ identične su stihu iz poznate pesme „Zemlja“ kultnog beogradskog benda Ekatarina Velika.

Reč je o prvoj pesmi na albumu „Ljubav“, objavljenom 1987. godine, a smatra se jednom od najboljih albuma na ovim prostorima.

Pokojni frontmen EKV-a Milan Mladenović rođen je u Zagrebu, a u glavnom gradu Hrvatske dobio je i ulicu sa svojim imenom.

Za razliku od ranijih predsedničkih inauguracija na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, inauguracija Zorana Milanovića bila je daleko skromnija i održana je u podne u kabinetu predsednika na Pantovčaku.

Na svečanosti je bilo svega 40 zvanica – najviši državni funkcioneri, uključujući i odlazeću predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i dvojicu bivših predsednika Stjepana Mesića i Ivu Josipovića, porodica izabranog predsednika i članovi njegovog izbornog tima.

Zvanice su pozvane po funkcijama, tako da na inauguraciji nije bilo predsednika stranaka, diplomata, kao ni predstavnika verskih zajednica.

Ceremonija inauguracije održana je u svečanoj dvorani, a himnu je otpevala Josipa Lisac.

Bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije u drugom krugu izbora, 5. januara, pobedio je Kolindu Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...