BU: Skuplje školarine, lakše oduzimanje zvanja plagijatorima

136

Tri fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta najavila su skuplje školarine za narednu školsku godinu na osnovnim studijama, piše Danas.

Naime, Fakultet bezbednosti povećaće školarinu sa 106.500 na 118.200 dinara, Fakultet za fizičku hemiju sa 69.900 na 75.000, dok će na studijskom programu Informatika na Matematičkom fakultetu samofinansirajući studenti plaćati školovanje 160.000, umesto sadašnjih 141.000 dinara.

Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, ocenio je na današnjoj sednici Senata UB da su poskupljenja školarina minimalna, i da neki fakulteti, poput Fakulteta bezbednosti godinama nisu menjali cene.

Senat je danas usvojio i predloge upisnih kvota za narednu školsku godinu.

Bulat je rekao da će, prema predlogu Univerziteta, na osnovnim i integrisanim studijama biti mesta za 15.014 brucoša, od čega 9.597 na budžetu i 5.417 za samofinansirajuće studente.

Senat je usvojio i izmene Pravilnika o postupku utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, čime je, kako je rečeno, pojednostavljen postupak za oduzimanje zvanja.

Na predlog dekana Pravnog fakulteta Zorana Mirkovića ubačena je odredba da oduzimanje zvanja zbog dokazanog plagijata automatski povlači prestanak radnog odnosa.

“Posle ovih izmena, u budućnosti se više neće dešavati ono što se juče dogodilo Pravnom fakultetu, gde je inspektorka rada, suprotno odlukama donetim u okviru akademske zajednice, svojim rešenjem obustavila od izvršenja odluku o otkazu ugovora o radu profesoru Aleksandru Jakšiću, koji je plagirao udžbenik, i naložila Fakultetu da ga vrati na posao. Jakšiću, za koga se među profesorima Pravnog fakulteta odavno zna da je plagijator, što su nadležni univerzitetski organi u propisanom postupku i utvrdili, omogućeno je da nastavi da predaje i ispituje studente”, rekao je Mirković.

Prema njegovim rečima, inspektorka rada je trebalo da ispituje samo formalnu stranu otkaza dok sud odlučuje meritorno ceneći i formalne i materijalne dokaze, ali se ona upustila u meritorno rešavanje o tome da li je i kada Jakšić svojim plagijatom naneo štetu Pravnom fakultetu.

“Današnjim izmenana Pravilnika Senat UB jasno poručuje da javna osuda zbog plagijata automatski povlači gubitak zvanja i prestanak radnog odnosa”, naveo je Mirković i najavio da će se Pravni fakultet žaliti Ministarstvu rada.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...