Zaštitnik građana: Kontrola Inspektorata za rad zbog pogibije radnika

148

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada Inspektorata za rad nakon pogibije građevinskog radnika koja se desila tokom vikenda u centru Beograda, prenosi Nova ekonomija.

Ombudsman je, kako se navodi u saopštenju, rekao da taj organ Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima rok od 15 dana da dostavi izjašnjenje „o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na predmetni slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom tragične pogibije radnika“.

Mediji su izvestili da je na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa na mestu nekadašnje ambasade Sjedinjenih Američkih Država ove subote poginuo muškarac star 61 godinu, koji je bio zaposlen u kompaniji-podizvođaču radova.

Na istom gradilištu pre dve godine poginuo je radnik za koga se naknadno utvrdilo da je bio angažovan bez ugovora.

Krajem prošlog meseca Poverenik za informacije od javnog značaja je doneo rešenje kojim nalaže Ministarstvu za rad da portalu Radnik.rs bez odlaganja dostavi zapisnik o inspekcijskom nadzoru sprovedenom nakon slučaja iz 2018. godine, nakon što je nadležno ministarstvo to odbilo, uz obrazloženje da bi time „ugrozilo ili omelo vođenje sudskog postupka“.

U Srbiji je prošle godine na radu poginulo 49 osoba, a povređeno preko 630.

Poginuo radnik na gradilištu u centru Beograda

Izvor Nova ekonomija
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...