“Ne davimo Beograd”: Požar na deponiji u Vinči, nadležni da prestanu da ćute

84

Inicijativa “Ne davimo Beograd” zahteva od nadležnih službi da prestanu da ćute i podele informacije koje su od značaja za zdravlje građana Beograda, prenosi Danas.

Posebno u situaciji vanredne opasnosti kakva je bila juče dok je gorela deponija u Vinči, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, sinoć je ceo Beograd ponovo mogao da vidi i oseti dim u vazduhu.

“Brojni građani obratili su nam se i žalili na neprijatan miris spaljene plastike ili gume. Pored neprijatnog mirisa, mnogi su nam rekli da imaju problema s disanjem. Uprkos vanrednoj situaciji, nije bilo nikakve reakcije nadležnih službi. Putem društvenih mreža saznali smo da je najverovatniji izvor najnovijeg zagađenja vazduha požar na deponiji u Vinči. Spaljivanje otpada poput plastike oslobađa opasna jedinjenja koja izazivaju kancer u vazduh (npr. dioksin i furan), a grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje i izmeri njihovu koncentraciju”, precizira se u saopštenju.

Iako su gradske vlasti svesne ovog problema, umesto konkretnog rešenja oni nude umanjivanje problema i lažna obećanja. Njihova genijalna ideja za rešenje požara je još spaljivanja otpada! Sanacija deponije je neophodna, ali izgradnja spalionice, koja će koštati preko milijardu i sto miliona evra, sigurno nije, zaključuje se u saopštenju.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...