Plastične kese zabranjene od 1. januara, ali još nema kazni

60

Iako je beogradskim trgovcima korišćenje plastičnih kesa zabranjeno od 1. januara, zbog problema u realizaciji te odluke inspekcije neće naplaćivati kazne po ovom osnovu do juna, prenosi Nova ekonomija.

Kako piše Blic, već u prvim danima primene Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga, ustanovilo se da su sve biorazgradive kese u opticaju podjednako štetne po okolinu kao i kese koje su se ranije koristile.

Naime, važeći propisi su predvideli da se ubuduće koriste takozvane oksorazgradive kese, kojima se dodaju aditivi koji bi ubrzavali usitnjavanje plastične mase, čime još brže stvara mikroplastika koja zagađuje vodotokove i mora.

Inače, ta vrsta kesa je upravo iz tog razloga zabranjena u ostatku Evrope, objasnila je šefica katedre na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu Branka Binić.

Nadležni Sekretarijat za inspekcijske poslove navodi da je opštinskim komunalnim inspekcijama data preporuka da vrše „savetodavni inspekcijski nadzor“, a u prethodnih mesec dana su ti organi samo kontrolisali trgovce.

Izvor Nova ekonomija Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...