Poverenica: Žene u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce

69

Diskriminacija na tržištu rada je i dalje veoma prisutna, a gotovo svake godine najveći broj pritužbi stiže upravo zbog doživljene diskriminacije prilikom zapošljavanja ili na radu, a žene su i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako se navodi u saopštenju, Poverenica je u Čačku učestvovala na skupu „Druga šansa za žene koje imaju više od 45 godina u Srbiji“, gde je ukazala da podaci iz brojnih izveštaja i istraživanja ukazuju da su žene u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce u svim oblastima društvenog života.

„O tome svedoče i podaci iz Posebnog izveštaja i istraživanja o diskriminaciji na tržištu rada koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nedavno predao Skupštini Srbije. Prema tim podacima, žene se na tržištu rada već posle 45-te godine smatraju starijima i teže se zapošljavaju, a zaposlenost muškaraca veća je za 13,6 odsto u odnosu na žene. Platni jaz kreće se od devet do 16 odsto, a ženama su mnogo teže dostupna rukovodeća mesta „, dodala je ona.

Poverenica je navela da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019. u Srbiji u riziku od siromaštva bilo 24,3 odsto stanovništva, dok su među najugroženijima pripadnici osetljivih društvenih grupa.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...