Vučić: EU ulaže “veliku sumu novca” u razvoj istočne Srbije

78

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Evropska unija ulaže veliku sumu novca, 16,5 miliona evra, u razvoj istočne Srbije i da će se iz republičkog budžeta obezbediti još više novca da bi se izgradila putna infrastruktura u tom delu zemlje.

„Uvek pronađemo razlog da kritikujemo EU, a ovoga puta zahvaljujemo na velikoj sumi novca koju ulaže u turizam istočne Srbije, od Feliks Romulijane do Rajačkih pivnica“, rekao je Vučić na Međunarodnom sajmu turizma na Beogradskom sajmu, na štandu „Donje Podunavlje“ gde je obeležen početak realizacije projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansira EU zajedno sa namačkom vladom, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Vučić je istakao da su Podunavlje i istočna Srbija biseri turističke ponude.

„Nadam se da će EU nastaviti sa sličnim projektima i za druge delove Srbije“, rekao je Vučič i pozvao građane Srbije da se vrate iz inostranstva i pomognu svojim znanjem razvoj turizma u tom delu Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao je da će se zajedno raditi da se istočna Srbija i Podunavlje predstave Evropi.

„Srećni smo što možemo da finansiramo projekat vredan 16,5 miliona evra, od čega je 10 odsto obezbedila nemačka vlada, a ostatak EU“, rekao je Fabrici.

Objasnio je da će se za oživljavanje rimske kulture Feliks Romulijana i srednjevekovne kulture odvojiti 10 miliona evra.

Istočna Srbija, prema njegovim rečima, nije samo kulturno nasleđe već i prirodne lepote i vinogradarstvo.

„Ovo ulaganje će se odraziti i na ekonomski razvoj opština jer će 1,5 miliona evra biti poklon namenjen lokalnim preduzetnicima, zanatlijama i inovativnim idejama“, rekao je Fabrici.

View this post on Instagram

"Zahvaljujući EU uspeli smo da obnovimo Golubačku tvrđavu. Ovo što radi EU danas otkriće nam lepote naše zemlje. Velika stvar za nas, veliki novac za nas, 16.5 miliona evra za različite stvari, to neće promeniti sve, ali sami teško da bismo mogli da izdvojimo taj novac za ove projekte. Procvetaće turizam, ugostiteljstvo, da ljudi ne odlaze već da ostaju na svojim ognjištima, da razvijaju svoj biznis i privuku ljude iz svih delova Srbije i celog sveta. Dolaziće sve više u našu zemlju, ali moramo da im ponudimo više. Potrudićemo se da i sami uložimo novac u infrastrukturu. Ovo je od ogromnog značaja. Bez EU mi ovo ne bismo mogli da uradimo. Veliko hvala i pozivam vas da nam pomognete i u budućnosti jer Srbija ima mnogo potencijala. Živela Srbija!" Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje 42. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma gde je sa šefom Delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem i zamenicom ambasadora Savezne Republike Nemačke Doroteom Gizelman obeležiti početak projekta EU za kulturno nasleđe i turizam (hala 4, štand Donje Podunavlje – Đerdap).

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...