Film „Parazit“ pogurao biznis – Picerija vrvi od turista, svi se slikaju (FOTO)

53

Od kada je u filmu Parazit prikazana kutija picerije za koju glavni likovi u početku rade, prodaja u ovom objektu koji zaista postoji uvećana je za 50 odsto.

Reč je o piceriji Skaj pica. U nju turisti sada svraćaju mnogo češće i slikaju se sa „kutijama za poneti“, a one su im posebno interesantne jer su članovi porodice Kim na početku filma uz pomoć njih zarađivali za novac: savijali su karton i pravili kutije.

Iako se oni u filmu muče i pokazatelj su surovog kapitalizma koji vlada u današnjem društvu, baš ovaj „očajnički posao“ je piceriji prikazanoj u Parazitu, doneo duplo veći promet. I ne samo njima, odjednom je usledila pomama i za korejskim instant nudlama, kao i za ostalim proizvodima iz supermarketa.

Eom Hangil, vlasnica picerije, rekla je za Ej bi si njuz da posao „cveta kao lud“, a kako kažu novinari, pričala je šapatom, jer je u poslednja dva dana bila intervjuisana oko 30 puta. Inače, ova picerija ranije uopšte nije bila mnogo popularna, što je takođe simbolično: možda je režiser Bon Džun-Ho upravo zato i odabrao, kao odgovor na monopolistički kapital, prenose Nezavisne.

Ukoliko niste upoznati sa filmom, evo nekih osnovnih detalja: film Parazit prati dve porodice, jednu na ivici egzistencije – Kim, i drugu koja ubira sav društveni „kajmak“ – Park. Spletom zanimljivih okolnosti, Kimovi (mama, tata, sin i ćerka) se zaposle kod takođe četvoročlane bogataške porodice i tada kreću intrige.

Dok su kovali planove kako da se reše zaposlenih koji rade za Parkove, i zauzmu njihovo mjesto, ručaju u piceriji Skaj pica, što joj je dodatno dalo na popularnosti.

„Došao sam da probam picu, ali i da osetim atmosferu iz filma. Međutim, moram da čekam satima, jer je mesto toliko posećeno da im je ponestalo testa za picu“, kaže jedan od turista.

 

Popularnost nije zaobišla ni supermarket Pig rajsice ispred kojeg sin iz porodice Kim pije piće sa svojim drugom, i smišlja način kako da „upadne“ u Park vilu. On je, naime, došao sa idejom da, po preporuci druga, ćerki bogataša drži časove engleskog.

Nakon filma, zavladala je pomama i za takozvanim jelom ramdon, a reč je o nudlama koje mama Kim sprema za ukućane porodice Park. Zanimljivo je da su domaćice masovno počele da spremaju ovo jelo kod kuće, a njihovi recepti i fotografije postali su viralni u tren oka.

Nongšim, koji proizvodi dve vrste nudli – Čapageti and Neoguri, kaže da im je prodaja zbog filma skočila za 60 odsto (računali su period koji obuhvata nekoliko nedelja pre i nekoliko dana posle Oskara).

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...