Građanski front podnosi krivične prijave protiv ministra Trivana zbog zagađenja

154

Građanski front je saopštio da će podneti dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, zbog nepreduzimanja mera zaštite životne sredine i povreda prava na informisanje o stanju životne sredine.

„Smatramo da je ministar Trivan odgovoran zato što nije preduzeo mere iz nadležnosti svog ministarstva, a bio je u obavezi da to uradi, što je za posledicu imalo zagađenje životne sredine, odnosno zagađenje vazduha velikog obima u više gradova i opština u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Naveli su da je Trivan uskratio pravovremene i potpune informacije o visini aerozagađenja, opasnostima i rizicima po zdravlje građana Srbije, te davao neistinite podatke o uzrocima, razmerama i uticaju aerozagađenja i potrebi zaštite zdravlja stanovništva, odnosno potrebi preduzimanja hitnih mera.

„Obe krivične prijave detaljno opisuju ozbiljnost problema zagađenja vazduha zbog kog su naši gradovi danima bili na vrhu liste najzagađenijih u svetu. U njima iznosimo i detaljne dokaze ne samo da je ovakva reakcija izostala, već i da je ministar svesno obmanjivao javnost i skrivao prave dimenzije problema“, dodaje se u saopštenju.

Srbija je prva u Evropi po štetnosti posledica zagađenja, najviše zagađenog vazduha, i deveta u svetu, rezultat je opsežnog istraživanja Globalnog saveza za zdravlje i zagađenja (GAHP). Prevremeno u Srbiji godišnje umre 175 ljudi na 100.000 stanovnika usled nekog zagađenja kome je izloženo u svom okruženju, navodi se u tom istraživanju.

Građanski front je savez političkih pokreta i inicijativa koji čine pokreti Ne davimo Beograd, Lokalni front iz Kraljeva, Inicijativa za Požegu, Lokalni front Valjevo, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula i Bez straha Apatin.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...