Peticija protiv MHE u Prokuplju pod istragom, potpisnici pozivani u policiju

127

Prokupačka policija je po nalogu Osnovnog tužilaštva potpisnike peticije za zabranu gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Prokuplja juče pozivala na razgovor i proveravala verodostojnost njihovih potpisa, pišu „Južne vesti“.

Peticiju je potpisalo 2.178 građana.

U Tužilaštvu su potvrdili da je proveru, pod sumnjom da su pojedini potpisi falsifikovani, dopisom tražila Gradska uprava Prokuplja.

„Nama je od strane Grada Prokuplja dostavljena peticija sa svim potpisima i dopis da se sumnja da su pojedini potpisi falsifikovani, odnosno da oni koji su potpisali nisu to uradili. Postupajući po tome, mi smo uputili dopis policiji i oni pozivaju određene građane da izvrše proveru tih potpisa. To je ono što u ovom trenutku možemo reći“ , potvrđuju za Južne vesti u Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju.

I dok u policiji u saopštenju demantuju objave na društvenim mrežama gde ih građani prozivaju da su se stavili u službu vladajuće politike, tvrdeći da rade svoj posao po nalogu Tužilaštva, neki od potpisnika peticije smatraju da je ovo vid zastrašivanja ljudi koji misle svojom glavom i kojima lični i politički interes nije na prvom mestu, već samo žele da zaštite reke u topličkom kraju.

Kažu da je akcija potpisivanja peticije bila dobronamerna i u korist čitave zajednice, ali da nadležni u gradu, zahvaljujući učešću nekoliko aktivista opozicionih partija, udruženja i građana, to žele da predstave kao opoziciono delovanje i krivičnim prijavama uguše svaki vid nezadovoljstva ljudi.

„Stigao mi je poziv da se u svojstvu građanina javim u policiju, bez ikakvog obaveštenja zašto se pozivam i o čemu se radi. Kada sam otišao, inspektor za privredni kriminal me je pitao da li je moj potpis na jednom od papira peticije. Odgovorio sam da jeste, a on je pitao da li sam siguran, što samo ukazuje da neko traži dlaku u jajetu, ne bi li ovu dobronamernu akciju diskreditovao“,  kaže jedan potpisnik peticije.

U Gradskoj upravi nisu želeli da komentarišu navode ko je i zašto posumnjao, ali ni kako je spisak peticije, predat njihovim nadležnim službama, završio u Tužilaštvu.

Bez odgovora su i pitanja novinara Južnih vesti da li je to uobičajena procedura prilikom prijema peticije, da se potpisi proveravaju u tužilaštvu i policiji, ali i koliko su puta do sada uputili dopis tužilaštvu za proveru potpisa bilo koje peticije koju su primili poslednjih godina.

S obzirom na to da se policija oglasila, ne želimo da dajemo nikakve izjave pa vas molimo da se obratite nadležnim službama – kratko su prokomentarisali iz Gradske uprave Prokuplja.

Inače, nakon saznanja da je na teritoriji Prokuplja planirana izgradnja mini-hidroelektrana na 6 lokacija, grupa građana je samoinicijativno prikupljala potpise nezadovoljnih Prokupčana koji se protive njihovoj izgradnji, a inicijativa o zabrani predata je Gradskoj upravi krajem prošle godine.

Građani su tražili da se skupštinskom odlukom zabrani izdavanje dozvola budućim i zainteresovanim investitorima za izgradnju mini-hidroelektrana, a povod za čitavu priču oko izgradnje MHE u Toplici je neiskorišćena dozvola za izgradnju ovakvog objekta u selu Balčak nadomak Prokuplja, koju je gradska vlast izdala još 2017. godine, a čiji je početak radova najavljen za 1. januar 2018, a kraj za 1. januar 2020. godine. Radovi na toj lokaciji nikada nisu ni započeti.

Izvor Južne vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...