Ričard Grenel potvrdio da će na novoj funkciji biti samo par nedelja

73

Novi vršilac dužnosti direktora američkih obaveštajnih službi Ričard Grenel mogao bi, prema federalnom zakonu, biti na funkciji samo nekoliko nedelja dok američki predsednik Donald Tramp ne imenuje nekoga ko će trajno preuzeti posao.

Ričard Grenel može ostati na čelu svih obaveštajnih službi samo oko tri sedmice, osim ako Bela kuća brzo ne nađe stalnog kandidata kojeg će ponuditi Senatu na potvrdu.

Grenel je pristao da funkciju obavlja samo određeno vreme, navode ljudi koji su upoznati sa njegovim planom.

Može ostati na poziciji direktora obaveštajnih službi samo do 11. marta, osim ako predsednik formalno ne imenuje nekog drugog za to mesto.

Federalni zakon daje predsedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu funkciju, dok njegov službeni kandidat čeka potvrdu Senata.

Taj potez omogućio bi Grenelu da više meseci vrši dužnost direktora obaveštajnih službi dok se procedura nominacije obavlja u Senatu.

Grenel je na svom Tviter profilu potvrdio da su navodi o privremenom obavljanju nove funkcije istiniti, kao i da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata, a da to neće biti on.

Kako piše Njujork tajms, nije sigurno koga će Donald Tramp nominovati, ali bi mogao da odabere nekoga sa malim šansama za odobrenje Senata i na taj način održao Grenela na položaju koliko god bude mogao.

Tramp je u četvrtak rekao novinarima da razmišlja da na tu poziciju postavi poslanika Predstavničkog doma Daga Kolinsa.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...