Vesić: Svi na skelama moraju da imaju zastore s umetničkim delima

153

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će se na narednoj sednici Skupštine grada, koja će biti održana početkom marta, pred odbornicima naći odluka da svi investitori koji grade na skelama moraju da imaju zastore sa odštampanim umetničkim delima Narodnog muzeja.

„O tome je postignut dogovor sa Narodnim muzejom“, precizirao je Vesić, i dodao da će svi investitori sa linkova na sajtu Grada Beograda i Narodnog muzeja moći da besplatno „povuku” slike umetničkih dela.

Vesić je rekao da će to ubuduće biti obaveza svih investitora, jer se to radi svuda u svetu, prenosi Beoinfo.

„Kako izgleda kada se slike umetničkih dela odštampaju na zastorima fasada, građani su mogli da vide kada smo rekonstruisali fasade. Većina građana bila je oduševljena. Sada će takve slike biti na svim objektima koji se grade ili rekonstruišu, a ne samo na onima koje radi Grad“, rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da će novim generalnim urbanističkim planom grada Beograda, koji će stupiti na snagu 2021. godine, biti uvedena nova pravila kada su u pitanju objekti koji su proglašeni spomenicima kulture i očuvanje prostorno kulturno-istorijskih celina grada Beograda.

Prema njegovim rečima, novim planom jasno će biti definisani objekti koji su spomenici kulture, a Zavod za zaštitu spomenika ubrzano će raditi na elaboratima za njihovo proglašenje spomenicima kulture.

„Ove i naredne godine više objekata proglasićemo spomenicima kulture nego prethodnih 25 godina zajedno. Ko poslednjih decenija nije hteo da radi svoj posao i zašto, ne znam, ali to ćemo ispraviti“, rekao je Vesić.

Kada su u pitanju objekti koji nisu spomenici kulture, a nalaze se u kulturno-istorijskim celinama, kako je naglasio, biće uvedeno pravilo da na izgled fasade saglasnost daje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda kako bi se, iako su novi, uklopili u postojeću celinu.

„Neće više biti moguće da na Kosančićevom vencu ili u Krunskoj ulici nikne staklena fasada ili ona koja liči na lego kocke, što se inače dešavalo ranije. Osim toga, postojaće obaveza da fasade u prostornim kulturno-istorijskim celinama imaju i skulpture ili reljefe, odnosno neko drugo umetničko delo“, pojasnio je Vesić

Izvor Beoinfo
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...