Rekordna prodaja automobila u Evropi, šta se najviše kupovalo

145

Evropljani su prošle godine kupili 15,7 miliona automobila, ali samo 2,3 odsto na struju. Prošlogodišnja prodaja novih automobila na Starom kontinentu rekordna je u poslednjoj deceniji. Analitičari kažu da su kupci požurili da iskoriste popuste koje su dali prodavci da bi zataškali aferu sa dizelom koja je u Americi naplaćena milijardama.

U 2019. godini u Evropi je prodato 15. 757.412 novih automobila, što je za 171. 452 vozila više nego u 2018. godini.

Pojedni prodavci davali su popuste i do 8.000 evra i visoke cene otkupa starih vozila samo da ih vlasnici ne bi tužili zbog prevare sa softverima za izduvne gasove, a neki su ponudili i skupe prepravke.

Očigledno su kupci izabrali opciju jedan i došli do bolje opreme i novih vozila mnogo jeftinije nego što su se nadali.

Najveća tržišta i dalje ostaju Nemačka, Velika Britanija i Francuska, za kojima slede Italija i Španija.

„Sve što je bilo na zalihama otišlo je čak i sa 30 do 40 odsto popusta samo da se izbegnu kolektivne tužbe koje bi pojedine proizvođače oterale u bankrot. Svi će rado da iskoriste svoju priliku, a to bila u 2019. jer posle toga nemoguće je pokrenuti kolektivne tužbe“, rekao je Denis Virag, autoanalitičar.

Statistika beleži da je u 2019. prodato milion i 280 hiljada elektrifikovanih automobila, u šta spadaju i hibridni i čisto električni modeli. Od tog broja samo je 356.300 potpuno električnih vozila), što čini samo 2,3 odsto ukupne prodaje novih automobila u Evropi.

„Najtraženiji električni automobil na evropskom tržištu bio je očekivano Tesla Model 3 sa preko 95.000 isporučenih primeraka. Ipak, ovaj automobil je tek 51. po prodaji u 2019. od svih modela u Evropi“, rekao je Hejg Stodard, novinar analitičar.

Najpopularniji su i dalje SUV automobili čak 40 odsto tržišnog udela dok su mali automobili zauzeli samo sedam odsto prodajnog kolača.

Iako su generalno SUV modeli najtraženiji, najprodavaniji auto u Evropi i u 2019. je VW Golf 7- više od 400.000 uprkos tome što se više neće proizvoditi.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...