Vulin potvrdio da je Srbiji isporučen prvi deo ruskog PVO sistema Pancir

109

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ danas iz Rusije dopremljen prvi deo sistema protivvazdušne odbrane „Pancir S1“.

Vulin je ocenio da nabavkom defanzivnog naoružanja, „jedinog takvog u regionu“, Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja.

„Na ovaj način dodatno se snaži naša sposobnost da budemo i ostanemo vojno neutralni, što je temeljno bezbednosno opredeljenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, naše Vlade i Skupštine“, naveo je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Prethodno je portal Sputnjik preneo da je transportni avion s prva dva od šest sistema protivvazdušne odbrane „Pancir S1“ koje je Srbija naručila od Rusije, sleteo nešto pre 14 časova na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Po navodima portala, sistem je u Srbiju dopremljen avionom „An-124 Ruslan“ kojim su ranije iz Rusije isporučeni i helikopteri Mi-35 za potrebe Vojske Srbije.

Sporazum o nabavci baterije sistema „Pancir“ Srbija i Rusija zaključile su 2019. godine.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pancir S1“ namenjen je za protiv-vazdušnu odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike.

„Pancir“ stigao u Srbiju

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...