Dodik: Nemam plan za otpcepljenje RS, ali nije isključeno da se to desi

55

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da nema plan za otcepljenje Republike Srpske, ali nije isključio mogućnost da se to desi.

„Ta priča o otcepljenju je mogućnost koju ne isključujemo, ali mi preferiramo Ustav i ono što u njemu piše. Mi možemo prihvatiti BiH s njenim Ustavom, a onda nam dođu stranci, koji ovde upravljaju godinama i kažu ‘to ne vredi’, da moramo napraviti aranžmane, a oni su mimo Ustava“, izjavio je Dodik.

Upitan da li ide ka otcepljenju RS, jer za to nema podršku ni predsednika Srbije Aleksandra Vučuća, on je odgovorio: „Jeste li ga pitali?“, a potom naveo da je Vučić, „naravno protiv bilo kakvog urušavanja teritorijalnog integriteta BiH“.

Dodik je demantovao da srpski predstavnici blokiraju rad institucija BiH, navodeći da će svi predstavnici iz RS dolaziti na sednice Predsedništva, parlamenta BiH i Saveta ministara BiH.

„Mi ćemo samo imati svoj stav, hoćemo li glasati za ili protiv to je naša stvar, ali ne blokiramo. To je nakaradna konstrukcija propagatora koji govori o blokadi“, istakao je on.

Srpski član Predsedništva je dalje rekao da Srbi hoće Dejtonski ustav i da će prihvatiti BiH zasnovanu na tom ustavu.

„Uveren sam da će se pokazati da BiH ne može egzistirati, to nije moja mržnja ili hir, to je moja procena. Zašto Amerikanci podržavaju BiH kojom su Bošnjaci nezadovoljni, jer nisu dobili sve, u kojoj su Srbi nezadovoljni, Hrvati devastirani u političkom smislu sa stajališta prava“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, čak i uz ogromne intervencije međunarodne zajednice, od Bosne i Hercegovine se nije napravila funkcionalna zemlja.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...