Mitropolija: Dug ostaje zbog tehničkih nedostataka Poreske uprave Crne Gore

84

Povodom izjave direktora Poreske uprave Crne Gore da je pokrenuta kontrola zbog duga koji ima Mitropolija crnogorsko-primorska i da će se on, naplatiti prinudno, predsednik Aleksandar Vučić kaže da će, Srbija, ako treba, pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kako bi se svetinje sačuvale, kao i da se Srbija ne meša u to ko će biti na vlasti u Crnoj Gori.

Na atraktivne lokacije na primorju, u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske, se misli kada se govori o eventualnoj prinudnoj naplati duga koji Poreska uprava Crne Gore pripisuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi i odmerava milionima evra. U Buljaricama, to je posed manastira Gradište, koji je pre četiri godine obeležio devet vekova postojanja.

„Radi se sad o tom delu gde je najatraktivnije, uz samu obalu, a to ima nekih pet-šest hektara koje pripada manastiru, ali i šire od toga imamo. Sada nam je najopasniji taj deo uz obalu gde bilo šta da pokuša da se radi ne može bez manastirskoga, ne može se izaći na obalu“, objašnjava Pavle Kalanj, arhimandrit manastira Gradište.

Povodom poreskih potraživanja na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, u Poreskoj upravi je sa predstavnicima Mitropolije 11. februara već održan sastanak na kome je, kako kažu u Mitropoliji, utvrđeno da se ne radi o neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva, već o tehničkim nemogućnostima Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica od 2011. godine.

„Znači, oni zaduženje vode na Mitropoliju, a razduženje tj. uplate sveštenika vode na moj matični broj i kako god mi uplaćujemo dug crkvi ostaje. Tako da njihove analitičke kartice nisu dobre, naravno, nije to ljudski faktor da ne budemo maliciozni. To je, prosto, u 21. veku ne postoji u Poreskoj upravi dobar softver i mi smo se dogovorili da pre izlaska u javnost utvrdimo da li postoji dug, jer poreska je uprava ta koja određuje obim i dinamiku poreskih obaveza Mitropolije“, kaže diplomirani ekonomista, master teologije Predrag Šćepanović.

Mugoša: Poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske višemilionski, kreće kontrola

„Pored ostalih ljubavi, Crnu Goru voli onaj koji plaća porez, svi ovi ljudi koji su u litijama ovih dana i crkva debelo plaća porez, plaćala je i plaćaće zato što ovu zemlju volimo“, dodaje Šćepanović.

Uz ocenu da se Srbija nikada nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da će Srbija ako treba pomoći Srpskoj pravoslavoj crkvi u Crnoj Gori.

„Nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC, bilo kojoj eparhiji SPC po tom pitanju, da nam ne bi oduzimali svetinje – pomoći ćemo. Platićemo sve što kažu da treba da platimo, platićemo, problem nije, sve ćemo da platimo“, ističe Vučić.

U Poreskoj upravi Crne Gore navode da je dug Mitropolije za 38 prijavljenih sveštenika, do 2010. premašio 300.000 evra, da je ukupni dug višemilionski i da će ga, ukoliko ga Mitropolija ne izmiri dobrovoljno, namiriti prinudnim putem.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...