MUP obavestio tužilaštvo o „narodnim patrolama“ koje migrantima zabranjuju kretanje (VIDEO)

122

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavestilo je nadležno tužilaštvo o organizovanju takozvanih „narodnih patrola“, koje su u petak u večernjim časovima obilazile migrante i izbeglice u centru Beograda i obaveštavale ih da im „zabranjuju kretanje“.

„Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi navedenog događaja i snimka koji se pojavio u javnosti“, navodi se u odgovoru MUP-a Radiju slobodna Evropa (RSE).

Na snimku koji se proširio na društvenim mrežama vidi se grupa od dvadesetak muškaraca, koji su se predstavili kao inicijativa „Nema predaje Kosova i Metohije“, kako u noćnim časovima prilaze migrantima i izbeglicama oko glavne autobuske stanice u Beogradu i pijace Zeleni venac, sa njima razgovaraju na engleskom jeziku i dele im pamflete.

Muškarci iz grupe su migrantima i izbeglicama na engleskom jeziku govorili da će oni „ubuduće svake noći biti na ulicama“ kako bi „zaštitili svoje žene“, te da će migranti i izbeglice „imati problem“ ako neko napadne „srpske žene i muškarce“, kao i da to „moraju preneti“ svojim sunarodnicima.

„Ne dirajte naše žene, ne dirajte naše građane i sve će biti u redu. Kada ste u Srbiji, morate poštovati naša pravila“, poručuje jedan od članova grupe migrantu.

U opisu videa navodi se da je na pamfletu koji je deljen izbeglicama i migrantima na srpskom, engleskom i arapskom jeziku pisalo: „Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa uveče do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi u toku dana. Napadi na našeg građane vam neće proći nekažnjeno.“

Muškarac koji je u opisu videa predstavljen kao predsednik inicijative Damnjan Knežević, poručuje na srpskom jeziku da to „nije kampanja protiv migranata, već protiv migrantskog nasilja“, kao i da će „svake večeri biti na ulicama“.

„Ono što smo obećali migrantima neposredno u kontaktu sa njima je da ćemo svih narednih večeri biti na ovim ulicama i da im se ne isplati da prave gluposti. Mi ćemo odgovoriti. Nismo vlada, nismo policija, i odgovorićemo narodski, a to nikome ne idu u prilog“, rekao je on.

Dodao je da ako „organi reda ne mogu da rade svoj posao“, oni „neće sedeti skrštenih ruku“.

Inicijativa „Nema predaje Kosova i Metohije“ nije zvanično registrovano udruženje pod tim imenom, a u pojedinim medijima predstavljaju se kao „vanstranačka inicijativa“.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...