PSG, LSV i SMS traže da tužilaštvo procesuira osobe zbog pretnji migrantima

89

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je nadležno tužilaštvo da hitno procesuira osobe koje su pretile migrantima.

„Pokret apeluje na pojedine političke činioce da ne podižu napetost prema državljanima zemalja koje su pogođene ratom, a koji priliku za novi život traže na tlu Evrope. Dezinformacije kojima se manipuliše dovode do sve češćih napada“, navedeno je u saopštenju PSG.

Dodaje se da „ovakvo neodgovorno ponašanje na kraju može dovesti do ubistava ili teškog povređivanja što smo imali prilike da vidimo pre nekoliko dana u Nemačkoj“.

„Srbija je uvek bila država koja prihvata i pomaže svima koji su u nevolji, i smatramo da je naša civilizacijska dužnost da tim putem i nastavimo“, zaključuje PSG.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je pozvala nadležne organe da „u najkraćem roku privedu licu pravde i procesuiraju sva lica koja su prethodnih dana učestvovala u akcijama kojima se preti migrantima u Beogradu i drugim krajevima Srbije.“

„Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, preti i zabranjuje kretanje“, naveo je LSV.

MUP obavestio tužilaštvo o „narodnim patrolama“ koje migrantima zabranjuju kretanje (VIDEO)

 

U saopštenju se dodaje da je indikativno da su ove pretnje usledile nedugo posle početka antimigrantske kampanje pokreta Dveri.

Stranka moderne Srbije (SMS) zatražila je od nadležnih državnih organa da najhitnije spreče i sankcionišu organizovanje samozvanih narodnih patrola koje, kako kažu, uvode svojevrstan policijski čas migrantima i raspiruju mržnju prema ljudima drugih rasa i veroispovesti.

Ova stranka podseća i da je „preuzimanje zakona u svoje ruke nezakonito“.

„Od političkih subjekata u Srbiji očekujemo da prestanu sa širenjem neistina o migrantima i politici prema njima“, navodi se u saopštenju SMS.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...