Stefanović: Na imovinu bez dokazanog porekla porez od 75 odsto

85

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će se Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu baviti imovinom za koju ne može da se dokaže da je stečena na zakonit način.

Ministar je poslanicima u Skupštini Srbije rekao da iako postoji i stari zakon koji omogućava ispitivanje porekla imovine, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija pribegli su izradi novog zakona kako bi se uspostavio efikasniji mehanizam.

On je pojasnio da će se kod poreskih obveznika gde se vidi da je za tri godine uzastopno stečena imovina veća od 150 hiljada evra, oni morati da dokažu da su imovinu stekli u skladu sa zakonom.

Stefanović je rekao da će za imovinu za koju nema dokaza kako je stečena biti određena poreska stopa od 75 odsto, i odgovorio je na pitanja postavljana u javnosti da porez neće biti 100 odsto da ne bi ličilo na konfiskaciju, ali da porez neće biti ni niži jer bi to izgledalo kao legalizacija kriminala.

Ministar je rekao da država uspostavlja čvrst antikorupcijski mehanizam i da će svaki građanin moći da dođe pod udar provere imovine.

Poslanici su odlučili da se u objedinjenoj raspravi razmatraju i predlozi izmena Zakona o parničnom postupku i Zakona o obligacionim odnosima, kao i potvrđivanje Memoranduma o saradnji u borbi protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi.

Kao drugu objedinjenu tačku dnevnog reda poslanici će razmatrati 29 zakona, dok će u trećoj tački objediniti raspravu o Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji i potvrđivanje Konvencije o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodice.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...