Roditelji nezadovoljni zakonom o nestaloj deci, SNS poručuje da sud utvrđuje istinu

196

Ključna zamerka roditelja koji tvrde da su im deca oteta je to što zakon ostavlja mogućnost da sud na kraju postupka donese presudu u kojoj je neutvrđeno šta se dogodilo sa detetom, izveštava N1.

U vladajućoj koaliciji odgovaraju da vođenje sudskog postupka nije ugroženo ovim zakonom, ali da su sudovi ti koji mogu naterati nekoga da ode na DNK analizu, i da se nepobitno utvrdi da li je neko nekome u krvnom srodstvu.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić izjavila je u Skupštini Srbije da je država Srbija u obavezi da obezbedi neophodnu dokumentaciju na osnovu koje bi roditelji mogli da pokreću sudske postupke i ostvare svoja prava.

„Naša država je u obavezi da obezbedi dokumentaciju sa kojom će roditelji moći da pokreću sudske sporove i jednostavno da dokazuju sve ono za šta terete državu, odnosno zbog čega žele da svoju istinu saznaju. Tim zakonom nigde ne piše da bilo ko može da zabrani pokretanje bilo kog sudskog postupka. Ako sud utvrdi da ne može da se izvrši istraga, bilo kakav sudski spor, sud je jedini u ovoj državi koji može da donese takvu odluku“, rekla je Tomić.

Kako se podseća, predstavnici Beogradskog udruženja nestale dece nisu zadovoljni Predlogom zakona o nestalim bebama, jer im, kako kažu, neće pomoći da dođu do istine o svojoj deci.

„Tražimo da se zakon povuče iz skupštinske procedure i da se dozvoli da stručni timovi, zajedno sa udruženjima, sa civilnim sektorom, naprave jedan zakon, koji će nas dovesti do istine gde su naša deca“, rekli su predstavnici ovog udruženja.

Rada Pantelić, jedna od članica Beogradske grupe roditelja nestalih beba je rekla da nije zadovoljna predloženim zakonom, kao i da se on bavi obeštećenjem, a ne nestalom decom.

„Odšteta nas ne zanima, nema istražnih radnji, nije bilo javne rasprave, a posebno je bitan član 21 koji kaže da ako ne može da se utvrdi status deteta, sudija će doneti rešenje. Nas to ne zanima. Mi tražimo dobre istrage. Mi u kreiranju kao roditelji nismo učestvovali, iako smo više puta tražili“, rekla je Pantelić.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...