Šarčević: Gimnazijalci nisu opterećeni, izborni programi relaksiraju

196

Reforma obrazovanja donela je gimnazijalcima čak 17 nastavnih predmeta koji se brojčano ocenjuju i jedan koji se ocenjuje opisno.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, međutim, prilikom jučerašnjeg boravka u Nišu kazao da gimnazijalci zapravo nemaju 17 predmeta, jer su već su među njima neki predmeti, a neki programi.

„To nije 17 predmeta. Kad neko broji, broji i predmete i programe. Programi nisu obavezni“, izjavio je Šarčević.

On je rekao da je kurikulum gimnazija u Evropi 33 do 35 časova, a da smo mi imali u gimnazijama 31 čas.

„Cilj je da se neko ne optereti, već da uzme ono što voli. Ukoliko ste upisali gimnaziju, čak opšti smer, vi do završetka mature i dalje ne znate šta ćete, Vama se nije nudila šansa da probate razne stvari, a izborni programi imaju to za cilj. Tako da je to nešto što relaksira, a pored toga gimnazije mogu da pređu u jednosmenski rad“, izjavio je Šarčević.

Prema njegovim rečima, u reformi gimnazija biće ukupno 12 posebnih programa.

„Ove godine kreću programi nadareni za sport, nadareni za umetničke gimnazije, prvi put će krenuti program za novinarstvo, za scenske i razne modele vizuelne umetnosti, prvi put će krenuti program nadareni za društvene nauke, pre svega za istoriju i geografiju“, kazao je Šarčević.

On je rekao da Ministarstvo prosvete „više ide na to da se deca orijentišu specijalizacijama“.

„Izborni programi pomažu, ali dobijamo i novu strukturu u takvim gimnazijama, nije 30 đaka u razredima nego 20. To je bolja zaposlenost nastavnika, to su bolji uslovi rada i očekujemo bolji kvalitet i rezultate“, naglasio je Šarčević.

Kako je najavio, na jesen će tri gimnazije u Srbiji, po jedna u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uvesti nastavu isključivo na engleskom jeziku i polaganje međunarodne mature, čime se podiže apsolutni kvalitet obazovanja.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...