SDS: Odluka ZZS otvara pitanje njihovog učešća u ujedinjenju DS

218

Socijaldemokratska stranka ocenila je da odluka stranke Zajedno za Srbiju da izađe na lokalne izbore u Šapcu „otvara pitanje njihovog daljeg učešća u procesu ujedinjenja Demokratske stranke“.

SDS je u saopštenju apelovala da se „takvim jednostranim odlukama ne narušava jedinstvo opozicije“.

Iz te stranke su podsetili da je Ujedinjena DS, čija je članica i Zajedno za Srbiju, u septembru prošle godine na sednici zajedničkog Glavnog odbora donela odluku o bojkotu predstojećih izbora.

„Pre donošenja te zvanične odluke razgovarali smo o tome i usaglasili se da se bojkotuju izbori na svim nivoima. U suprotnom u zvaničnoj odluci bi bilo jasno navedeno da se odluka o bojkotu odnosi samo na republički nivo izbora“, stoji u saopštenju.

Iz SDS-a su naveli da ne odbacuju argumente u prilog izlasku na lokalne izbore, „jer u određenim okolnostima to ne predstavlja ugrožavanje bojkota na republičkom nivou“, ali su i dodali da odbacuju ideju selektivnog izlaska na lokalne izbore „samo u određenim gradovima i jednostrano donošenje odluka, koje je suprotno osnovnom principu demokratskog odlučivanja“.

„Smatramo da je pre nego što je Zajedno za Srbiju jednostrano prekršila odluku koju smo doneli na nivou naše unije, to pitanje trebalo prodiskutovati unutar Ujedinjene DS, ali i celokupne opozicije koja bojkotuje izbore. Posebno je neshvatljivo da organi Ujedinjene DS, za razliku od Saveza za Srbiju, ni jednog trenutka nisu bili čak ni informisani o tome da će Zajedno za Srbiju doneti takvu odluku, a kamoli da je takvo nešto dogovoreno“, piše u saopštenju.

Navodeći da „još nije kasno da se prevaziđu štetne posledice jednostranog poteza ZZS“ i da se zajednički dođe do jedinstvenog stava i odluke, „rukovodeći se opštim, a ne pojedinačnim interesima“, iz SDS-a su ocenili da se u suprotnom nameće pitanje opravdanosti „dalje saradnje sa onima koji ključne odluke donose jednostrano i mimo dogovora, kao i kapaciteta rukovodstva takvih stranaka za daljim učešćem u procesima ujedinjenja unutar opozicije“.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je ranije da je Glavni odbor stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) doneo odluku o učestvovanju na lokalnim izborima u Šapcu, i da, kako je rekao „brani normalan život u Šapcu“.

Zelenović je rekao da za odluku o izlasku na lokalne izbore ima podršku ogromnog broja građana i dodao da je Srpska naprednka stranka u Šapcu postala političko krilo „šabačke grupe“ na čijem čelu stoji Milan Ostojić Sandokan.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...