Vučević traži ostavku direktora Spensa; SzS podnosi krivične prijave

369

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je danas od direktora Javnog preduzeća Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (Spens) Milana Jarića da podnese ostavku zbog neispravne vode u bazenima na Spensu, dok novosadski portal 021 tvrdi da su odgovorni prikrivali da u vodi na bazenima Spensa postoji opasno jedinjenje.

„Niko se neće igrati sa zdravljem građana, pre svega naše dece. Mislim da će direktor Spensa podneti ostavku, jer neko mora snositi odgovornost, a javnost će o svemu što se tiče bazena biti blagovremeno obaveštena. Činjenica je da je oprema stara 12-13 godina, pumpa nije radila zbog kvara trafo stanice, pa je povećan unos hlora i druge su vrednosti poremećene. Bazeni će biti zatvoreni sve dok se ne obezbede normalni uslovi za rad“, naveo je Vučević.

Olimpijski i dečji bazen na Spensu su zatvoreni od petka, a gradske vlasti su danas naložile da bude zatvoren i olimpijski bazen u Sportskom centru „Slana bara“.

Te bazene, pored građana, koriste i brojni plivači i vaterpolisti svih uzrasta.

Portal 021 je naveo da je Spens sakrio informaciju o zagađenju vode u bazenima trihalometanom, „vrlo opasnim hemijskim jedinjenjem“.

„Ovde se radi o grupi vrlo štetnih hemijskih jedinjenja koji su nusproizvod sredstava za dezinfekciju, najverovatnije hlora“, naveo je 021, pozivajući se na rešenje nadležne pokrajinske inspekcije.

Taj portal je dodao da su bazeni na Spensu zatvoreni tek 21. februara, a zdravstvena neispravnost vode utvrđena je u uzorcima uzetim još 10. i 14. februara.

Gradonačelnik Vučević je još rekao da je sa vlasnicima privatnih bazena razgovarao kako bi se obezbedilo alternativno rešenje za građane, o trošku Grada, pre svega za one koji se bave sportom, ali i za one koji imaju godišnje karte.

Dodao je da i njegov mlađi sin trenira vaterpolo na Spensu.

„Bazen već svakako ima mnogo problema i već 20 godina je zreo na rekonstrukciju“, naveo je Vučević i dodao da bi Grad krenuo i ranije sa radovima, ali ne može dok ne počnu da rade otvoreni bazeni na Spensu i na Sajmištu.

Novosadski ogranak Saveza za Srbiju najavio je da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u JP Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (Spens) i Gradskoj upravi pošto pribavi sve podatke i dokaze o „zatrovanoj“ vodi u bazenima na Spensu i „svesnom obmanjivanju javnosti u pokušaju da se prikriju stvarni razlozi zbog kojih se bazeni naprasno renoviraju“.

„Od odgovornosti za ugrožavanje zdravlja građana, prikrivanje činjenica i lažno obaveštavanje javnosti nipošto se ne može osloboditi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji sada pokušava da aferu zataška najavom smene direktora popularnog Spensa. Odluka gradskog rukovodstva da sada zatvori i bazen u Sportskom centru ‘Slana bara’ pokazuje da su razmere skandala i potencijalne pretnje po zdravlja ljudi mnogo veće nego što su zvaničnici spremni da priznaju“, ocenili su iz Saveza za Srbiju.

Oni su vlast u Novom Sadu nazvali „kancerogenom“.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...