Na jednom fakultetu u Beogradu, ako prijave a ne izađu na ispit, studenti moraju da plate kaznu

106

Januarski i februarski ispitni rok završio se pre nekoliko dana na gotovo svim fakultetima, kako u Beogradu, tako i širom Srbije, a na jednom od njih uvedena je nesvakidašnja mera kako bi se povećao stepen izlaznosti studenata.

Naime, Ekonomski fakultet u Beogradu odlučio je da naplaćuje svojevrsnu kaznu svim akademcima koji prijave ispit, a ne izađu na njega. Ukoliko ne uplate 317 dinara, studenti ne mogu da prijave ispit u narednom ispitnom roku.

Iako se radi o donekle nepopularnoj meri, izlaznost koja je ranije bila manja od 30 odsto, sada je prema podacima fakulteta porasla čak na 95 odsto. Kako saznajemo, najveća primedba studenata svodi se na to da servis preko koga vrše prijavu i odjavu ispita ne radi vikendom, te ne mogu na vreme odjaviti ukoliko to žele.

Inače, na fakultetu koji broji 8.000 studenata za jedan rok stigne više od 30.000 prijava za ispite, što je po ispitu do 1.500 prijava. Za to je potrebno angažovati velike amfiteatre, veliki broj saradnika i profesora.

Dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Branislav Boričić, objasnio je za „Blic“ da se studenti svakako mogu samo formalno pojaviti na ispitu, jer je za taj dan njima obezbeđeno mesto, ali ukoliko ne žele, ne moraju odgovarati. U tom slučaju neće plaćati novčanu nadoknadu.

“ Fakultet mora za jedan ispit da pripremi sale, amfiteatre, zadatke za studente i onda se desi da jako malo njih izađe, što remeti organizaciju. Ova mera je doneta još pre nekoliko godina, u dogovoru sa studentima. To nije njihova redovna obaveza plaćanja, samo treba da ih pospeši da ranije odjave ispit ukoliko znaju da neće izaći. Ako se dogodi da neko ima zdravstvenih problema, a nije odjavio ispit, on donosi opravdanje od lekara i mi to evidentiramo u sistemu. U tom slučaju on neće plaćati takozvanu kaznu. Sve funkcioniše na obostrano zadovoljstvo“,  rekao je za „Blic“ dekan prof. dr Branislav Boričić.

On je još objasnio da ima pojedinaca koji su donekle zaboravni, te ne otkažu ispit na vreme, pa moraju do sledećeg polaganja platiti 317 dinara, ali svakako je da se taj trošak može izbeći.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...