Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke, NLB preuzima upravljanje

96

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Potpisivanjem ovog ugovora u prostorijama Ministarstva finansija, Komercijalna banka dobija novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da će Republika Srbija do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dvs odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati državi Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra.

Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...