Slučaj „koronavirus sa vocapa“: MUP traga za osobama sa snimka zbog sumnje na izazivanje panike

113

Na društvenim mrežama u Srbiji su se proširile poruke u kojima se sugeriše da se u našoj zemlji pojavio korona virus i da ima preminulih, a tim povodom oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova sa informacijom da se na identifikaciji te osobe intenzivno radi.

Kako se navodi u saopštenju, ova osoba (ili više njih) sumnjiče se za izazivanje panike i nereda.

Važno je znati da prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, to delo spada u krivična dela potiv javnog reda i mira.

„Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina“, navodi se u čalnu 343.

Nadležni su juče utvrdili da u Srbiji nema nijednog potvrđenog slučaja ovog virusa.

Redakcija „Blica“ došla je u posed audio snimaka, odnosno „vocap“ glasovnih poruka, na kojima se može čuti ženski glas, koji objašnjava na veoma sugestivan način da u Srbiji ima korona virusa, ali je svima strogo zabranjeno da o tome govori.

Na snimku se, između ostalog,  čuje:

„Danas me zvala doktorka jedna sa Infektivne klinike da mi kaže da se pojavio korona virus u Srbiji. Da im je dvoje umrlo na Infektivnoj klinici i umrlo je dvoje ili troje na KBC Bežanijska kosa.“

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...