YUTA savetuje građanima: Ne odustajte još od letovanja zbog koronavirusa

74

Širenje koronavirusa i sve veći broj obolelih u Evropi, ali i u svetu, doveo je do toga da i građani Srbije, u skladu sa zvaničnim preporukama, izbegavaju izlazak iz zemlje u cilju zaštite od korona virusa.

Tako će sva putovanja u delove Italije zahvaćene koronavirusom biti otkazana u naredne dve nedelje, a novac će biti vraćen građanima. Ipak, iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA građanima savetuju da ne otkazuju letnje aranžmane.

Član Upravnog odbora YUTA Vladimir Vlaho objasnio je za N1 da građani koji su uplatili aranžmane u Italiji koji su u međuvremenu otkazani, mogu dobiti nazad svoj novac ili ga preusmeriti na putovanje na neku drugu destinaciju.

„U ove dve regije gde je zvanično proglašen karantin se ne putuje, ali Rim, Sicilija… Neke agencije su otkazale, neke nisu“, istakao je on i poručio da će se turističke agencije ponašati u skladu sa zvaničnim preporukama.

„Preporuka nije direktno upućena agencijama, već građanima da po sopstvenoj odgovornosti donese odluku da li žele da putuju u određenu zemlju ili ne“, kazao je Vlaho.

Istakao je da su zvanično otkazane i sve đačke i studentske ekskurzije u inostranstvu.

Vlaho je dodao i da je, prema neformalnim informacijama, u Srbiji evidentiran pad dolazaka turista iz Kine i očekuje se da će ih u ovom kvartalu biti 60 odsto manje u odnosu na isti period lane.

„Sreća u nesreći je da nismo u vrhu sezonu, sezona dolazaka kineskih turista je krajem aprila i početkom maja. Nadamo se da će se stvari do tada normalizovati, da nećemo izgubiti veliki deo sezone. Nadamo se i da će se većina otkazanih aražnaman iz Kine biti preusmerena na jesen“, kazao je Vlaho.

Rekao je i da dosad nije zabeležen pad u bukingu letovanja i poručio građanima da ne odustaju od putovanja.

„Postoje mogućnosti da izgube izuzetne pogodnosti, a u slučaju da budemo morali da otkazujemo, neće izgubiti novac, dobiće ga nazad“, istakao je Vlaho.

Izrazio je nadu i da je koronavirus prošao svoj vrhunac, i da će se situacija u narednih nekoliko meseci normalizovati, tako da neće biti otkazivanja putovanja.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...