Đukić Dejanović: U Srbiji raste broj novorođenčadi

71

U Srbiji je prošle godine je rođeno nekoliko stotina beba više nego 2018, a Srbija je i jedina zemlja u regionu u kojoj raste broj novorođenčadi, javlja RTS.

Više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja, istakla je za RTS ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je izjavila da će egzaktne podatke imati u junu, ali da je nekoliko stotina beba više rođeno prošle godine u odnosu na 2018. godinu.

„I to jedino kod nas, svuda je pad novorođenih beba u deset zemalja u okruženju sa kojima obično pravimo te paralelne analize“, dodala je Đukić Dejanovićeva.

Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, naglasila je Slavica Đukić Dejanović.

„To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva… Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultate“, ističe ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je istok Srbije u ovom smislu veoma značajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a najvećeg broja migracija iz tog dela zemlje.

„Što znači da infrastrukturna mreža puteva pre svega, investicije koje su dole, zapošljavanje koje je dole, nisu samo mere populacione politike one koje su strogo tog karaktera nego čitav niz aktivnosti koji se događa dnevno. Demetropolizacija znači i novi put i bolja zdravstvena ustanova i više vrtića – to je dalo te rezultate“, ističe ministarka.

Ona je ukazala da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.

Ministarka je izrazila zahvalnost stručnjacima iz Ujedinjenih nacija koji su nedavno boravili u Srbiji i preporukama koje su nam dali u cilju prevazilaženja populacionih problema.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...