Pompeo poručio Tačiju: Svaka čast na demokratskim izborima, ali ukinite takse

184

Američki državni sekretar Majk Pompeo preneo je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Pompeo je to ocenio kao suštinski korak ka oživljavanju pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U razgovoru sa kosovskim predsednikom, Pompeo je potvrdio snažno partnerstvo SAD i Kosova ukorenjeno u trajnoj privrženosti zajedničkim vrednostima i američkoj podršci suverenom i nezavisnom Kosovu, saopštila je portparolka državnog sekretara Morgan Ortagus posle jučerašnjeg sastanka.

Takođe je, kako je dodala, ohrabrio Kosovo da iskoristi zamah nedavno potpisanih pisama o nameri za uspostavljanje vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Prištine i Beograda.

On je ukazao i i da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije kako bi građani obe zemlje imali maksimalnu ekonomsku i komeracijalnu korist, kao suštinski korak za oživljavanje pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Na sastanku sa Tačijem, Pompeo je čestitao Kosovu na uspešnim demokratskim izborima i formiranju vlade čime se jača važnost vladavine prava i ekonomskog rasta kako bi se obezedio prosperitet Kosova u budućnosti.

On je podvukao da SAD i dalje podržavaju Specijalizovana veća za Kosovo koja obavljaju suštinski posao ostvarivanja pravde za žrtve i jačanja valdavine zakona na Kosovu, dodaje se u saopštenju Stej departmenta.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Tači je na sastanku rekao da će „konačni mirovni sporazum“ Kosova i Srbije značiti mir za čitavu Juoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, razvoj i prosperitet.

On je rekao i da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD.

Tači se juče u Vašingtonu sastao i sa zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom kome je, kako je saopšteno, preneo zadovoljstvo zbog američke podrške osnivanju vojske Kosova i zatražio povećanje saradnje.

Posle sastanka s Norkvistom, Tači je na Tviteru napisao da je „za bezbednost i stabilnost regiona ključno da Kosovo uskoro postane članica NATO“.

Norkvist je na Tviteru naveo da američko ministarstvo odbrane „nastavlja da podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova i napore u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije“.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...