Skupština RS podržala Dodikov veto na posetu Mila Đukanovića

112

Narodna skupština Republike Srpske podržala je odluku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da stavi veto na poziv druga dva člana Predsedištva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, da predsednik Crne Gore Milo Đukanović početkom marta poseti BiH.

Dvotrećinskom većinom, odnosno glasovima 56 narodnih poslanika podržan je i Dodikov veto u Predsedništvu na odluku o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na teritoriji BiH.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici. Poslanici opozicionih stranaka, SDS i PDP, nisu prisustvovali glasanju.

Parlament je usvojio dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o delovanjima Fronteksa u najvećem delu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP RS s ozbirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći deo graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku navedeno je da se zadužuje srpski član Predsedništva BiH da, u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o delovanju Fronteksa u BiH, uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Posebna sednica trajala je skoro deset časova, a u najvećem delu obeležili su je verbalni sukobi opozicionih poslanika i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Tokom sednice najmanje se govorilo o Đukanovićevoj poseti BiH, koju je on sam ranije odgodio, a skupštinsko zasedanje preraslo je u međusobno optuživanje Dodika i predsednice RS i opozicionih poslanika.

Tokom skupštine bilo je vređanja na ličnoj osnovi, prepričavanja, teških reči, a poslanici su optužili Dodika i vladajuću koaliciju da su od Narodne skupštine napravili „ludnicu“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...