Grčka udvostručila patrole na granicama zbog „reke migranata“

203

Grčka je saopštila da je ojačala svoje patrole na granici sa Turskom posle turske objave da više neće sprečavati odlazak migranata u Evropu.

Jedan grčki politički izvor izjavio je da je broj patrola udvostručen i da je interno upućen poziv za opštu pripravnost.

„Sve je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost“, dodao je taj izvor.

Turska je objavila da na svojoj granici više neće da zaustavlja migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope, rekao je ranije Frans presu jedan turski zvaničnik.

Odluka da otvori vrata migrantima doneta je za vreme vanrednog sastanka Saveta za bezbednost, kome je predsedavao predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Sastanak je sazvan zbog pogibije najmanje 33 turska vojnika u regionu Idlib, na severozapadu Sirije, u vazdužnim napadima za koje Ankara krivi sirijske vladine snage potpomognute Rusijom.

Turska je u martu 2016. sklopila dogovor sa Evropskom unijom prema kome dobija pomoć od Unije, a zauzvrat ne dozvoljava migrantima na njenoj teritoriji da idu dalje ka EU.

Sporazum je usledio posle ogromnog priliva migranata u EU koji su bežali od sukoba na Bliskom istoku u leto 2015. godine.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...