Grenel: Kurti pravi ogromnu grešku, takse se moraju potpuno ukinuti

139

Specijalni izaslanik predsednika SAD  za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel, kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti pravi ozbiljnu grešku, osvrnuvši se na njegovu odluku o delimičnom ukidanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Grenel je u objavi na svom Tviter nalogu  napisao da ne podržava delimično ukidanje taksi.

Ponovio je stav SAD da se takse u potpunosti moraju ukinuti.

Vlada Kosova, kako je saopštila, 15. marta će ukinuti taksu od sto odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Taksa će biti u potpunosti ukinuta počevši od 1. aprila u periodu od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom, naveo je Kurti na konferenciji za novinare u četvrtak.

Reagujući na ovu objavu, Grenel je na Tviteru naveo da je stav SAD sasvim jasan – da se tarife moraju u potpunosti ukinuti.

„Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je jasno rečeno predsedniku (Hašimu) Tačiju u Beloj kući danas“, naveo je Grenel.

Gazeta Express je objavila da ukoliko Priština ne ukine takse do petka, da se od američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela očekuje da načini prvi korak“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti  je kazao da je odluku o delimičnom ukidanju taksi dogovorio sa koalicionim partnerom LDK. Međutim, zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti je demantovao njegove navode rekavši da Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav i najavio da će LDK izaći iz vlade ako se porez ne ukine bezuslovno.

Kosovski predsednik Hašim Tači, sastao se u četvrtak Beloj kući sa Robertom O’Brajenom, savetnikom predsednika SAD-a Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, saopšteno je iz njegovog kabineta, a prenosi RTK.

Tači je rekao da je „sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost O’Brienom bio sjajan“.

„Sjedinjene Američke Države su povećale pažnju prema Kosovu i regionu Zapadnog Balkana uopšteno, na inicijativu samog predsednika Trampa“, dodao je kosovski predsednik, prenosi RTK. ​

 

Izvor N1, KoSSev
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...