Institut „Batut“: Ako možete, zbog korona virusa, bolje odložite putovanja u ove zemlje

515

Iako u Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi obolelih od korona virusa, nadležne zdravstvene institucije konstantno upozoravaju naše građane da, ako je to moguće, odlože putovanje u šest zemalja sa, kako je zvanično objašnjeno, „intenzivnim transmisijama opakim virusom“.

Za područja intenzivne transimisije virusa smatraju se Kina (naročito grad Vuhan i provincija Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (naročito njen severni deo).

Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome se srpskim državljanima ne preporučuju putovanja u ona područja koja italijanska vlada odredila kao kritična.

U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Kazalpusterlenngo, Kastelđerundo, Kastiljone, D’Ada, Kodonjo, Fombio, Melao, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jednu opštinu Vo’ u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom italijanskih vlasti.

Apeluje se i na sve putnike koji pristužu iz područja gde su zarišta koronavirusa, ukoliko imaju simptome ovog virusa, kašalj i povišenu temperaturu, da se jave telefonom na broj 064 8945235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Ukoliko ipak putujete u područja intenzivne transimije preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

* izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura)

* izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba

* pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području

* preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja

* obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama

Do juče je u labaratoriji Instututa Torlak testirano 25 osoba za koje je postojala realna sumnja da su možda zaražene korona virus, jer su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale simptome infekcije disajnih puteva.

Uzroci svih testiranih osoba bili su negativni na korona virus.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...