Novosti: Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi

187

Srpski patrijarh Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve na kome će pokušati da spreči eventualni raskol u crkvi u SAD.

Sabor SPC biće održan u Severnoj i Južnoj Americi u Klirvoteru, u američkoj državi Florida, a tokom posete SAD patrijarh će obići i parohije u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Poglavara SPC, koji je u pratnji člana Svetog arhijerejskog sinoda vladike šumadijskog Jovana, otputovao u novu američku misiju, sačekao je težak zadatak rešavanja situacije u kojoj se nalazi srpska crkva u Severnoj Americi, pišu „Novosti“.

Patrijaršija SPC, posle niza upozorenja vernika iz dijaspore, ima osnovanu sumnju da su vladike Maksim i Irinej promenom zvaničnog naziva prekinuli višedecenijski pravni subjektivitet, odnosno preko noći – osnovali sasvim novu crkvu.

Naime, kako navodi list, vladike zapadnoamerički Maksim, novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i istočnoamerički Irinej (Dobrijevića) su prošle godine na svoju ruku reorganizovali crkvu na tlu SAD.

Oni su osnovali Episkopski savet SPC za SAD, ali i doneli Ustav koji bi se odnosio isključivo na prostor SAD. Ove poteze su napravili bez saglasnosti Sabora i Sinoda, koji im je jednostrano donete odluke odbio i zatražio njihovo povlačenje.

Samovoljna reorganizacija crkve u Americi, međutim, otkrila je i niz drugih samovoljnih rešenja, ali i ogolila dubinske razlike i neslaganje tamošnjih episkopa.

Kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo obratili su se nedavno Sinodu u Beogradu u kome su zauzeli potpuno drugačije pozicije u odnosu na trojicu vladika u SAD.

Kako navodi jedan sagovornik „Novosti“, episkopi Maksim i Longin nisu samo reorganizovali crkveno ustrojstvo, doneli samovoljno njen ustav, već su i pravnim manipulacijama preuzeli crkvena sredstva i imovinu.

Ovaj slučaj na svetlo dana izneo je i činjenicu i da su vladike promenili ime SPC u Americi i tako je registrovali pred državnim organima. Bez potrebnih saglasnosti krovnih crkvenih organa, ona od 2017. godine nosi naziv „Srpske pravoslavne eparhije u SAD“.

Kako navodi izvor lista, najveći problem je što su, različitim složenim pravnim operacijama, preuzeli svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom, koju su upisali na svoje ime, što dozvoljavaju američki zakoni.

Vernici u Americi od patrijarha Irineja očekuju da svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama, ali i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC u Americi, zaustavljanju oseke srpskih vernika i obnovi Hrama Svetog Save u Njujorku, ističu „Novosti“.

 

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...